Neden Boşanıyoruz?
Boşanma nedenleri araştırmasına göre evliliği bitiren sebeplerin başında sorumsuzluk ve ilgisizlik, ikinci sırada kıskançlık ve üçüncü sırada çocuğun aile içinde gördüğü muamele geliyor. Ekonomik sebepler ancak kendisine dördüncü sırada yer buluyor. Eşle kopukluk ve bedensel uyumsuzluk da diğer nedenler olarak ortaya çıkıyor. Boşanma Sebepleri Sorumsuzluk-ilgisizlik,Kıskançlık,Ekonomik sıkıntıEşle kopukluk.
EN ÇOK BOŞANAN İL SAMSUN
Aile Araştırma Genel Müdürlüğüne göre en çok boşanan İl Samsun birinci sırada yer aldı. Araştırma için Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon'da 2011 yılı sonrasında boşanan, 657'si kadın 552'si erkek, toplam bin 200 kişiyle görüşüldü. 12 ilde yapılan araştırmaya göre boşanmalar kentlerde ve lise mezunları arasında daha yaygın. Boşananların yaklaşık yüzde 40'ının eğitiminin lise ve dengi okul düzeyinde olduğunu belirtilen araştırmada eğitimi üniversite düzeyinde olanlarda boşanmaların, ilkokul mezunlarından daha düşük olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Kendi iradeleriyle eşlerini seçen bu çiftler aşık oldukları ve karşısındakinin karakterini beğendikleri için evleniyor. Buna rağmen evliliklerin yüzde 42'si ilk 5 yılda sona eriyor. İl merkezlerinde % 90Lise mezunlarının boşanması % 40 Üniversite mezunları % 17 Erkekler % 93Kadınlar % 88 Olumsuz özellikler evlilik öncesinde fark ediliyor
BOŞANDIKTAN SONRA TEKRAR EVLİLİK KADINLARDA YÜZE 64
Araştırmaya katılan kadınların yüzde 61'i eşinde önceden olumsuz özellikleri farketmesine karşın bunların evlendikten sonra değişeceğini umuyor. Kadınların yarısı, beğenilmeyen özellik olarak erkeğin sorumsuz olduğunu belirtirken, erkeklerin yüzde 41'i kadınların ailelerine aşırı düşkünlüğünü ileri sürüyor. Evlilik içinde bir sorun yaşandığında gösterilen tepkilere bakıldığında, kadınların konuşmayıp sessiz kaldıkları, erkeğin ise şiddet gösterdiği saptandı. Kadınların yüzde 16'sı 'eşlerinin kendilerini döverek susturmaya çalıştığını' ifade diyor. Erkeklerin yüzde 16.9'u ise, 'eşlerinin tartışma sonrasında konuşmama şeklinde pasif direniş göstererek tepki verdiklerini' dile getiriyor. Sağlıksız iletişim çocuklara yansıyor. Çocuklara fiziksel şiddet uygulayanların oranlarının yüzde 27.5 olduğuna dikkat çekilerek, eşler arasındaki sağlıksız iletişim biçiminin çocuklara da yansıtıldığı vurgulandı. Boşanmayı engelleyen en önemli faktörün, hem kadınlar, hem de erkekler açısından çocuk olduğu belirlendi. Boşanma kararını verme konusunda ise kadınların erkeklerden daha baskın olduğu gözlendi. Boşanan erkekler yeniden evlenmeyi düşünüyor. Araştırmaya göre boşandıktan sonra tekrar evlenmeye kadınların yüzde 57'si sıcak bakıyor. Bu oran erkeklerde yüzde 64'e kadar çıkıyor. Araştırmaya katılanların şimdiki durumlarına bakıldığında, erkeklerin yüzde 16'sının kadınların ise yüzde 9'unun yeniden evlendiği belirlendi.
Bekir DURAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.