Nezle Deyip Geçme!
Hastaların burunlarını sürekli yukarı doğru silmesi ise ‘alerjik selam’ olarak adlandırılıyor
BAHARLA birlikte alerjik hastalıklar da adeta coştu. Alerjik rinit de denilen saman nezlesi şu günlerde birçok kişinin kabusu oldu. Burunda akıntı, tıkanıklık, gözlerde sulanma, öksürük ve hapşırma gibi şikayetlere uykusuzluk ve yorgunluk da eklenince bahar ayları çekilmez hale geldi. Şişli Florence Nightingale Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'den Doç. Dr. Levent Dalar, "Saman nezlesi her yaşta ortaya çıkabilir. Alerjik rinitli kişilerde diğer alerjik hastalıklar da sıklıkla mevcuttur" dedi.
BURNUNUZU YIKAYIN ALERJİK
Alerjik rinitin birçok hastalıkla karıştırıldığını, bu yüzden de tedavide geç kalındığını söyleyen Doç. Dr. Dalar, tedavi edilmeyen durumlarda ortaya çıkan rahatsızlıkları şöyle anlattı: "Burun tıkanıklığı horlama ve uyku bozuklukları yaşanır. Çocuklarda dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu olur. Sınav başarısızlığı ve özgüvende azalma rinitin ortaya çıkardığı yaşam kalitesindeki bozulmanın sonuçlarıdır. Erişkinlerde depresyon, iş üretkenliğinde azalmayla birlikte yaşam kalitesinde düşme olur." Doç. Dr. Levent Dalar, birçok kişinin şu günlerde yakındığı hastalıkla ilgili akıllarda oluşan soruları şöyle yanıtladı... AH ŞU POLENLER... Eğer alerjik rinit bahar mevsiminde görülüyorsa mevsimsel, tüm yıl boyunca görülüyorsa perenial (yılboyu) alerjik rinit olarak tanımlanır. Baharda polen alerjisi nedeni ile ortaya çıkan alerjik rinit saman nezlesi adını alır. Saman nezlesi, çoğunlukla havada uçuşan ağaç, çayır ve ot polenlerine bağlı olarak oluşur. Kişinin yaşadığı alandaki polenler hastalığın ortaya çıkmasını ve şiddetini belirler. Kuru ve rüzgarlı havalarda polen miktarları daha yoğundur. Bu da alerjik rinit bulgularını artırır. Yıl boyu yaşanan alerjik rinitte ise nedenler daha çok ev tozu akarı, küf mantarı, hamamböceği, hayvan tüyü gibi ev içinde bulunan alerji kaynaklarıdır. Alerjik rinitliler kaşıntı nedeniyle sık sık elleriyle burunlarını yukarıya doğru itme hareketi yapar. Buna 'alerjik selam' denir ve burun ucunda yatay çizgi oluşumuna yol açar. Göz altlarında ödem, hafif koyu renk değişikliği burun yakınmalarına sık eşlik eden durumlardır. Hastalığı tanımanın en temel yolu kişinin aktardığı hikayesidir. Hangi nedenlerin bu duruma yol açtığı ve hangi mevsimde şikayetlerin oluştuğu teşhis için yardımcı olacaktır. Muayenede burun mukozası soluk ve burun içinde yer alan yumuşak dokular şiştir. Kan veya deriden yapılan alerji testleri ile alerjen saptanabilir. Deri testleri öncelikle tercih edilir. Grafiler tomografiler gibi görüntüleme yöntemleri normal olarak istenmez ama tedavi başarısız olursa ya da başka bir hastalık düşünülüyorsa ayrımı saptamak için başvurulur.Rinitin tedavisinde sorunu ortaya çıkaran nedenden yani alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi temeldir. Çoğu hastada yakınmalar böylece kontrol altına alınabilir. En çok kullanılan ilaçlar; alerjenlerin etkisini azaltan antihistaminikler ve kortizon içeren burun spreyleridir. Spreylerde bulunan kortizon sadece burun bölgesine uygulandığından yan etkisi yok denecek kadar azdır. Burun yıkama mutlaka önerilen bir yardımcı yöntemdir. Buruna temas eden alerjen sayısını azaltır ve ilaç gereksinimini en aza indirir.
DAMAK-DİŞLERİ BOZABİLİYOR
Saman nezlesinin en sık görülen belirtisi hapşırık, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve burun kaşıntısıdır. Ayrıca geniz akıntısı, öksürük, halsizlik, koku almada güçlük, horlama olabilir. Damakta kaşıntı hissine de yol açar. Eğer kişide alerjik konjunktivit de varsa gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık bu sıkıntılı duruma eklenir. Burun tıkanıklığı yüzünden sürekli ağızdan nefes alıp vermeye bağlı olarak damak ve diş bozuklukları oluşabilir. Alerjik rinitte yakınmalar her iki burun deliğinde de ortaya çıkar. Tek taraflı sürekli burun tıkanıklığı veya sarı/ yeşil renkli burun akıntısı olması alerjik rinitin yanı sıra başka bir neden aramayı gerektirir.
BİTKİSEL ÇARELER
* Saman nezlesinin yarattığı sıkıntılardan kurtulmak için bazı bitkilerden faydalanabilirsiniz. İşte bu bitkilerden öne çıkanlar... * Günde birkaç dal tere otu tüketmek nezlenin yol açtığı hapşırık, gözde batma, burun akıntısı, burun kaşıntısı gibi etkilerin giderilmesine yardımcı olur. * Burnunuzu papatya çayı ile temizleyebilirsiniz. * Lavanta ve badem yağını karıştırıp elmacık kemikleriniz ve burun çevresine masaj yaptığınızda rahatlayacaksınız. * Mürver çiçeği, ısırgan otu, hindiba ve ıhlamurdan yapacağınız bitki çayı da saman nezlesinin olumsuz etkilerini azaltacaktır. * Burun temizliğinde kullanılabilecek kolay bir yöntem de limonlu sudur. Limonlu suyla her gün burnunuzu yıkayabilirsiniz..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.