NÖROLOJİK HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİ
Dr. Yön Nörolojik hastaların çoğu beslenme ve çevresel faktörlerden etkilenir. Bu faktörler hem hastalığın ortaya çıkmasında hemde sonraki takip aşamasında önemlidir. Bir inme hastasının kan sulandırıcı ilacını, kolesterol, tansiyon kalp ilaçlarını düzenli almasını sağlayabiliriz. Ancak hastanın kötü beslenmesini, sıvı alımının yetersiz olmasını, aşırı güneş ışınına maruz kalmasını, hareketsizlik ya da kontrolsüz aktivitelerini kontrol edemezsek tedavimiz başarılı olamaz. Bu çoğu kez ihmal edilip, önemsiz görülür.diye konuştu.
Uzm. Dr. Serpil Kıroğlu Yön Özelliklede yaz mevsimi ile beraber aşırı sıcaklar, kontrolsüz hareket ve aktiviteler, günlük yaşamda ki değişiklikler ile diyete uyulmaması bir inme hastasında, hele de eşlik eden hipertansiyon, kalp hastalığı varsa tekrar felç geçirilmesine sebep olabilir. Özellikle ileri yaştaki demans hastaları susuzluk, aşırı sıcaklara çok hassastır. Bu hastalarda beslenme yetersizliği ya da zorluğu da çok sık bir sorundur. Bu beslenme, sıvı alım yetersizliğine bağlı olarak tansiyon düşüklüğü, kanda saptanan bir sodyum, potasyum bozukluğu, hastada bilinç bozukluğu yada yeni bir felçmiş gibi bulgu verebilir.şeklinde ifade etti.
Dr. Serpil Kıroğlu Yön Demans hastaları için evinden, güvendiği ilgilenen kişiden ayrılık, eşinin vefatı, yaşadığı ortamda güvenlik unsurlarına dikkat edilmesi hastanın yaşam konforunu, takibini etkileyen en önemli faktörlerdendir. Yine migren hastaları düzenli uyku, düzenli beslenmeye dikkat etmeli, baş ağrısını artırabilecek yiyeceklerden ve aktivitelerden kaçınmalı. Günlük yaşamda ki hareketlilikle yorgunluk, uyku bozukluğu, uzun süre bilgisayar başı kalma, birde ilaç dozu aksatılıyorsa epilepsi hastalarında yeni bir nöbet tetiklenebilir. Enfeksiyondan korunmak myasteni, epilepsi ve yatalak hastalarımız için hayati önem taşımaktadır.
Nörolojik hastalıklar kronik ve uzun takip gerektirdiğini vurgulayan Dr. Yön Aynı zamanda tedavi için aldığımız ilaçların yiyecek ve diğer ilaçlarla etkileşimide dikkate alınmalıdır. Hastaların sıvı tüketimi artırılmalı, beslenmesi düzenlenmeli, alkol ve kafein tüketimini kısıtlanmalı, sıcak havada ağır iş, yoğun aktivitelerden mümkün olduğunca kaçınılmalı, enfeksiyon riski nedeni ile aşırı kalabalık ortamlardan uzak durulmalıdır.dedi. Süheyla Büyükkal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.