NOVARTIS, HEPATİT B HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİYOR
ve hekimleri hastalığın tanı ve teşhisi konusunda bilgilendirmek amacıyla Tedavinin Ötesinde toplantılarını düzenliyor.
Sağlık alanındaki çalışmalarını insan odaklılık ilkesiyle birleştiren, dünyanın lider ilaç firmalarından Novartis, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk onda yer alan ve ülkemizde de oldukça yaygın olarak görülen Hepatit B hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve hekimleri hastalığın tanı ve teşhisi konusunda bilgilendirmek amacıyla Tedavinin Ötesinde eğitim toplantılarını düzenliyor.
Türkiye'nin 12 farklı ilinde düzenlenen bu toplantılarla, Hepatit B hastalığına dikkat çekilirken, hastalığın tanı ve tedavi sürecinde hekim hasta işbirliğinin en üst seviyede olmasına katkı sağlamak amaçlanıyor.
Şimdiye kadar Ankara, İzmir, Gaziantep, Adana, Bursa, Eskişehir, İstanbul ve Kayseri'de düzenlenen toplantıların üçüncüsü 23 Mart Cuma günü Samsun'da gerçekleştirildi. Toplantı öncesinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu'nun katılımıyla Hepatit B hastalığı hakkında önemli bilgilerin aktarıldığı bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısında Hepatit B tanı ve tedavisinde hasta ve hekim arasındaki iletişimin tedavi sürecine etkisine de değinildi.
Toplantıda, hastanın tüm hayatını etkileyen, tedavi edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilen Hepatit B hastalarının ilk tanı anından, tedavi kararı almaya kadar geçirdiği evrelerden yola çıkarak hastaların yaşadıklarının diğer hastalıklara göre çok daha farklı olduğu belirtildi. Hastalığın tedavisinin hekimler için zor olduğu kadar, hastalar için de kabullenilmesi son derece güç ve psikolojik olarak birlikte yaşamasının ağır olduğuna değinilen toplantıda hastalığın tanı ve tedavi sürecinde hasta-hekim işbirliğinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Dünyada en yaygın görülen karaciğer enfeksiyonu olan Hepatit B, Hepatit B virüsü ya da kısaca HBV olarak adlandırılan bir virüs ile meydana geliyor. Bu virüs, karaciğere yerleşiyor, orada çoğalıyor ve zamanla karaciğerde tahribat gelişiyor. Bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B ülkemizde de çok önemli bir sağlık sorunu olarak görülüyor. İnsandan insana vücut sıvılarıyla geçen hastalık (kan, meni, vajinal salgılar, doğum sırasında anneden bebeğe geçiş) tüm vücutta aşırı halsizlik, hafif derecede ateş, baş ağrısı, iştah kaybı, bulantı, kusma ve özellikle karaciğer bölgesinin üzerinde ağrı ve hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Erken teşhisin büyük önem taşıdığı hastalık tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabiliyor.
Tedavinin Ötesinde toplantıları Mart ve Nisan ayları süresince Malatya, Konya ve Trabzon şehirlerinde düzenlenmeye devam edecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.