Nurettin Rençber: Müziklerimde samimiyet ve doğallık var

Nurettin Rençber: Müziklerimde samimiyet ve doğallık var
Türk Halk Müziği'ne 120 beste kazandıran Nurettin Rençber, Adana'da konser verdi.

Seslendirdiği eser sonrasında dakikalarca alkışlanan Nurettin Rençber, türkü geçişlerinde dinleyicileriyle sohbet etti. 3 saat sahnede kalan sanatçı, konser sonrası kendisine sunulan çiçeği hayranlarının üzerine attı.

Rençber, konser sonrası besteleri, sanatçı kişiliği ve hayata bakışıyla ilgili soruları cevapladı.

FARKLI SÖYLEYİP DEĞİŞİK HİSSETTİRMEK

Kendisini türkü söylemekle sınırlamadığını, besteler yaptığını belirten Rençber, “Yaptığım işi isimlendirmek de istemiyorum. Çok zor bir iş yapıyoruz. Farklı söylüyorsanız o güzel bir şey ama eğer herkesten farklı söyleyip değişik duygular hissettiriyorsanız o daha güzel bir şey.” dedi.

Beethoven'in 'İki tür müzik vardır; iyi müzik kötü müzik' sözünü hatırlatan Nurettin Rençber, şöyle devam etti: “Ben iyi müzik yaptığım iddiasında değilim ama kötü müzik yapmadığımı da biliyorum. Benim müziklerimde bir samimiyet ve doğallık var. Hayatın içinden çıkınca, bir şey doğal olunca yaşamda karşılığını buluyor. Dinleyicim bunu seviyor ve genellikle konserlerden, kaset kayıtlarından daha fazla zevk alıyor.”

SADECE AŞK YETMEZ

Rençber, “Bestelerin genellikle hissedilen derin sevgi ve aşkın etkisiyle yazıldığını duyuyoruz. Siz de bu etkilerle mi yazıyorsunuz?” sorusunu ise şöyle cevapladı: “Sadece kuru sevgi ve aşkla olmaz. Herkes aşık oluyor ama verdiği değer farklı. Biraz okumak, biraz hayatla iç içe olmak, hayatın ve yaşamın ayrıntılarını anlamak, biraz hem kendi adına hem başkası adına korkmak, bütün bunları iç içe koyduğunuz zaman bir şeyler ortaya çıkıyor.”

Bazen 20-30 yıl öncesinin hatıralarının besteciyi etkileyebildiğini belirten sanatçı, “Bu bir gözlem işi. Gerçi insanın bir işin içindeyken kendini gizlemesi çok kötü bir şeydir, objektif olamaz. Ama başkasının başına gelmiş bir olayda gözlemek de daha objektif sonuçlar verebiliyor. Bunu kitaplar da veriyor. Bazen 70 yılda öğrenemediğiniz hayat tecrübesini 1 kitapta öğrenebiliyorsunuz. Ben hep izleyicilerime, dinleyicilerime, gençlere şunu öneriyorum; iyi bir mühendis, iyi bir doktor, iyi bir gazeteci olabilmek için okumak şart. Okumadan hiçbir şey olmaz.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.