Nusret mayın gemisi,aynı rotada
TCG Nusret Gemisi, 100 yıl önceki rotasına hareket ederek yaşanan kahramanlığı halka hatırlatmak amacıyla temsili mayın döktü.
Çanakkale Savaşları'nın 100. Yılı etkinlikleri devam ederken, bu zaferi kazanmada en büyük rollerden biri Nusret mayın gemisine aitti. Çanakkale Deniz Zaferi'nin efsane mayın gemisi 'Nusret'in 8 Mart 1915 tarihinde Erenköy Koyu'nda sahile paralel döktüğü 26 mayınla deniz savaşının seyrini değiştirdi. Bu gemi ile elde edilen başarıyı halka duyurmak amacıyla, 2010 yılında Gölcük'te inşa edilen 'TCG Nusret' tarafından anma töreni gerçekleştirildi. 'TCG Nusret'in 100 yıl sonra mayın hattına yaptığı seyre Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Belediye Başkanvekili Adnan Güler, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı İbrahim Aydoğdu, Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, 100 yıl önce Mayın Grup Komutanı olarak görev yapan Binbaşı Nazmi Akpınar’ın torunu Nazmi Akpınar ve komutanlar katıldı.
Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı yüzer iskelesinde bağlı olan TCG Nusret, 100 yıl önceki gibi bu sabah saat 06.15 sularında sessiz sedasız mayın dökülen hatta doğru yol aldı. Seyir sırasında Çanakkale Savaşları ve Nusret Mayın gemisinin kahramanlığını anlatan film gösterildi. Saat 07.10’da 100 yıl önce mayınların dökülmeye başladığı Erenköy Koyu’na intikal edilerek tören başladı.
TCG Nusret Komutanı Deniz Yüzbaşı Burak Kandaş’ın konuşmasının ardından mayın hattının başlangıç ve bitiş hattına 100’er metre aralıklarla iki temsili mayın bırakıldı. Daha sonra Nusret Mayın Gemisinin boğaza döşediği mayınlara çarparak batan Ocean, Bouvet, Goliati, Irresistible batıklarının bulunduğu bölgelere intikal yapıldı.
Törenin ardından Vali Ahmet Çınar, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Cumhuriyet Başsavcısı Hikmet Turan ve diğer protokol üyeleri TCG Nusret Mayın gemisini gezerek, kısa bir brifing aldılar.
Asıl adı “Nusrat” olan Nusret mayın gemisi, 1911’de Almanya’da inşa edildi. 1913'te Osmanlı donanmasına alınan gemi, 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkisi Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi Bey komutasında Erenköy'deki Karanlık Liman'a 26 mayın bıraktı. Nusret'in döşediği mayınlar, İngiliz donanmasına ait Irresistible ve Ocean gemileriyle, Fransız donanmasına ait Bouvet zırhlı gemisini boğazın karanlık sularına gömdü. Bu mayınlar, Çanakkale harekatının kaderini değiştirdi ve Nusret'e dünyanın en ünlü mayın gemisi unvanını kazandırdı.
Nusret, 1955'te terhis edildikten sonra, 1962'de özel kişilerce satın alındı ve Kaptan Nusret adıyla kuru yük gemisi olarak kullanıldı. Ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle terk edilen gemi, 1990'da Mersin Limanı'nda battı.
Bir grup gönüllü tarafından 1999'da su yüzüne çıkarılan Nusret, 2003'te Tarsus Belediyesi tarafından, Çanakkale Savaşları ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirildi. Nusret gemisinin aynısı 2011'de İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilerek sergilenmek üzere Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığına götürüldü. Geminin flaması da İstanbul Deniz Müzesi'nde bulunuyor. CİHAN
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.