OBEZİTE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

OBEZİTE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Öge Taşçılar, TUİK rakamlarına göre ülkemizde obezitenin yüzde 19.9 oranına yükselmesi ile ilgili...

 “Obezite artık toplumlar için en önemli sağlıksızlık göstergesi” olduğunu belirterek, sağlıklı yaşam için nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı…

Obezite dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyen sağlık sorunlarından biri. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de obezlerin sayısı yüzde 17,2’den yüzde 19,9’a yükseldi. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Öge Taşçılar, “Obezitegeçmişte gelir düzeyi ve eğitimi düşük toplumlarda beslenme bozukluğu, daha çok düşük kilo olarak karşımıza çıkarken şartlar ve ekonomik göstergeler değişmemesine rağmen kilo fazlalığı ile karşı karşıyayız” dedi. 
Taşçılar sözlerine şöyle devam etti: “Bu durum gelişmiş olarak nitelenen toplumlarda da görülmektedir. OECD ülkeleri içerisinde obezite rekoru Amerika Birleşik Devletlerinde olup nedeni sağlıksız ve ucuz gıdaların yaygınlığı ve toplumsal düşkünlüğün olması şeklinde değerlendirilmektedir.  Kalitesiz gıdalar, ucuzluğu, içerisinde çok çeşitli tad arttırıcı ve kolay sindirilen maddelerin varlığı, her yerde ulaşılabilir olmaları, üretim maliyetlerinin azalması ve paketlenmiş ürünlerin uzun süre bozulmadan kalabilmesi ile ticarette çok önemli bir konumdadırlar. Artık uluslararası gıda üreticileri ekonomik güçleri ile ülkelerin gıda politikalarını kendilerine göre değiştirebilmektedirler. Bu etkileşimler sonucu toplumlar eğitim eksikliği ve algı yönetimleri sayesinde gittikçe şişmanlamaktadır.”
OBEZİTE KADINLARDA DAHA FAZLA 
Obezitenin ülkemizde özellikle kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyen Taşçılar ‘’Yaş grubu maalesef gittikçe gençleşmektedir. Bu durum gelecekte ergen ve erişkinlerde çok daha fazla obezite ve yandaş hastalıklarıyla karşılaşacağımız anlamına gelmektedir’’ dedi.
Bireyleri obeziteye iten başlıca sebeplere de değinen Taşçılar, “Gıdalar, özellikle yağlı ve katkılı(sanayi ürünleri)  olduğunda daha fazla olmak üzere beynimizde mutluluk hormonu salgılatırlar. Bu tür ürünler tüketildiğinde kişiye haz vermesi nedeniyle daha çok tercih edilen(satın alınan) ürünler olmaktadır” şeklinde konuştu. Yaşam koşulları zorlaştıkça bireylerin en ucuz rahatlama aracı olarak bu ürünlere kolayca yöneldiğine dikkat çeken Taşçılar, ayrıcapek çok kişinin de kaliteli ve sağlıklı beslenme ürünleri daha pahalı olduğundan zararlı olduğunu bile bile doymak için lezzetli(suni) ve ucuz ürünleri seçmek 
zorundakaldıklarını belirtti.  Taşçılar, “Bunun dışında eğitim düzeyi düşük toplumlar kilolu olmayı sağlıklı olmak şeklinde kabul edilmektedir. Gittikçe artan çalışma saatleri, özellikle ofis çalışanları arasında yaygın hareketsizliğe yol açmakta ve kişiler zamanla daha kilolu olmaktadırlar” dedi.
Kişininobez olup olmadığını nasıl anlayabileceği ile ilgili olarak da Taşçılar,“Bu konuda kabaca hesaplanan vücut kitle oranı ve bel çevresi ölçümü ile kişilerinobezite düzeyini ölçebiliyoruz” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.