Öğrenciler baleyi sevdi
Atatürk Kültür Merkezi'ndeki (AKM) gösteriye, Samsun'da önceden belirlenmiş on okuludan çok sayıda öğrenci katıldı. Yoğun ilgiden dolayı AKM'de boş koltuk bulamayan bazı öğrenciler oyunu ayakta izlemek zorunda kaldı.
ON LİSEDEN ÖĞRENCİLER KATILDI
AKM'de sahnelenen oyuna Aziz Atik Anadolu Öğretmen Lisesi, Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi, İnönü İlköğretim Okulu, Sema Cengiz Büberci Kız Meslek Lisesi, Kazım Orbay İlköğretim Okulu, Mithat Paşa Lisesi, Türk Telekom Lisesi, 3 Aralik Dünya Özürlüler Okulu, 19 Mayıs İşitme Engelliler İlkögretim Okulu ve Özel Eğitim Meslek Lisesi öğrencileri katıldı. Oyunu en önde izleyen işitme engelli öğrencilerin, oyun sırasındaki heyacan ve mutlulukları gözlerinden okundu.
SANAT ENGEL TANIMIYOR
19 Mayıs İşitme Engelliler İlkögretim Okulu Teknoloji ve Tasarım Öğeretmeni Şükran Köse, dersin sadece okullarda anlatılarak çocuklara bir şeyleri öğretmenin yeterli olmadığını belirterek, anlatılanların sosyal aktivitelerle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Köse, "Eğitim ve öğretim sadece okulda, sınıflarda kalmamalı. Özellikle engelli öğrenciler için, çünkü onlar diğer öğrenciler gibi tüm duyu organlarını kullanamıyor. Bu yüzden sanatı görsel olarak yerinde yani sahnelerde öğretmek gerekir" dedi.
OPERA VE BALEYE ÖZEL İLGİ
Özel Eğitim Meslek Lisesi Müdür Yardımcı Ümit Sevin ise, "Özellikle işitme engelli öğrenciler opera, bale, pandomim gibi görsel niteliklerin fazla olduğu sanatlarla kendilerini ifade etme özelliklerini geliştiriyor. Çünkü ne kadar anlayabiliyorlarsa o kadar anlatabillirler. İşitme engelli öğrenciler kendilerini ifade etmekte zorlandıkları için agresif veya sinirli olabiliyorlar. Biz öğretmenler de öğrencilerin bu tür olumsuz tavırlarını sosyal aktiviteler yaparak atmasını sağlıyoruz" diye konuştu.
SANATI KÜÇÜK YAŞTA AŞILAMALIYIZ
Samsun Devlet Opera ve Bale Başrejisörü Mehmet Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, şöyle konuştu: "Bizim oyunu ücretsiz olarak minik kardeşlerimize sahneleme amacımız sanatı daha yakından ve küçük yaşta aşılamak. İşitme engelli kardeşlerimizin de oyunu izlemeye gelmesi bizim için ayrı bir performans yapmamızı gerektirmiyor çünkü sanat engel tanımaz. Onlar sadece işitme engelliler ve bizim sahnedeki amacımızı duyguyu yakalıyorlar. İşitme engelli olmak başka birşey, algılama engelli olmak başka birşey bunu kanıtınıda bizi en ön sırada izleyen engelli kardeşlerimizdir"
Anıl OLFAZ