Öğrencilerin ailesi ne kadar demokratik?
Demokrasinin genç kuşaklara öğretilmesinde en önemli görevin ailelere düştüğünün ve demokrasinin aile içinde başladığının altını çizen Yılmaz, araştırmada 135'i kız toplam 245 öğrenciye belirli aralıklara anket uyguladıklarını anlattı.
DEMOKRASİ AİLEDEN BAŞLAYACAK
Öğrencilerin aile içindeki demokrasi ile ilgili görüşlerini, cinsiyet ve anne-babanın eğitim düzeylerinin buna etkisini incelediklerini söyleyen Yılmaz, şunları kaydetti: "245 öğrenciye 15'er gün arayla çeşitli anketler uygulayarak, aile içi demokrasiye yönelik görüşlerini sorduk. Bunları cinsiyet, anne ve babanın eğitim düzeyine göre farklı farklı ele aldık. Aile içi iletişim ve etkileşim biçiminin gencin benlik ve kişilik gelişiminde son derece etkili olduğu söylenebilir. Bu nedenle demokrasiyi yaşatmak için demokratik değerleri önce ailede oluşturmak gerekir. Anne babaların çocuklarını sorumlu, işbirliğine yatkın, kendi kendini disipline eden, yapıcı ve yaratıcı bireyler yetiştirebilmeleri ancak onlarla kuracakları sağlıklı iletişim ortamına bağlıdır. Sağlıklı ve demokratik bir toplum oluşturmanın koşulu bunu öncelikle aile içinde sağlamakla olacaktır."
"AİLE İÇİ DEMOKRASİ KAVRAMI TAM OLARAK UYGULANMIYOR"
Her ailenin yapısının farklı olduğunu ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti: "Aile, yapı olarak sürekliliğini korumasına rağmen, aileler üyelerinin yaş, cinsiyet, eğitim gibi özelliklerinden dolayı farklılıklar taşımaktadır. Ailenin belki de en önemli özelliği, aile içinde yaşayan bireyleri şekillendirme özelliğine sahip olmasıdır. Bu nedenle aile üyelerinin görüşleri ve aile yapısını nasıl algıladıkları önemlidir. Bu açıdan bakıldığında üniversite öğrencilerinin aile içi demokrasi ile ilgili görüşleri, aile içi demokrasi kavramının tam olarak uygulanmadığını, fakat geçmişe oranla ve anne-babanın eğitim düzeyi arttıkça farkında olmadan aile içindeki yerini almaya başlayacağının işaretlerini vermektedir. Aile içindeki eğitim düzeyi arttıkça aile içi demokrasi de buna paralellik göstererek artıyor, gençler aile içinde söz sahibi olabiliyor. Genel olarak, üniversite öğrencilerinin aile içi demokrasi ile ilgili görüşleri, aile içi demokrasi kavramının tam olarak uygulanmadığını göstermiştir."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.