OMܒde Dünya Felsefe Günü Etkinlikleri

OMܒde Dünya Felsefe Günü Etkinlikleri
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Felsefe Topluluğu tarafından Dünya Felsefe Günü Etkinlikleri düzenlendi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliklere; Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Rektör Yrd. Prof. Dr. Halis Ölmez, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Etkinlik kapsamında Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi fuaye salonunda sergi açıldı. “Filozoflar Sergisi” öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Serginin gezilmesinin ardından Yıldız Teknik Üniversitesinden konuşmacı olarak davet edilen Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç'in, “Tarihte Bilim Gelenekleri” başlıklı konferansına geçildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. Cevdet Kılıç, “Geçen yıl Dünya Felsefe Günü'nün ana teması, “Felsefe ve Hayat” idi. Bu seneki ana temamız ise “Felsefe ve Bilim”. Gerçek bilgiye ulaşmanın anlamını ve bilebilme eyleminin metotlarını ortaya koyan felsefe, bilime bir bakıma annelik, kılavuzluk yapmıştır. Felsefe, ilim ve hikmet kimin eline geçtiyse o, milletleri ilim ve felsefede zirve noktalara ulaştırmıştır. İçinde bulunduğumuz bu yeni yüzyılda evrensel hikmete ulaşabilen milletlerin diğerlerine önderlik yapacaklarına hiç kuşku yoktur.” dedi.
İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Çakır'ın ney dinletisinin ardından konferansa geçildi. Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç konferansında bilgi felsefesinin önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, “Bugün ele alacağımız konu epeydir çalıştığım tarihsel epistemoloji konusudur. Batıda yeni yeni gündeme gelmeye başlıyor. Ben size biraz daha popüler bir dille aktarmaya çalışacağım. Konu başlığına baktığımız zaman üç kavramla karşılaşıyoruz. Bunlardan bir tanesi bizler için çok önemli. Bilim geleneği nedir?, Tarihte ne tür bilim gelenekleri olmuş? bunları açıklayacağız. Olayın içine girdiğiniz zaman bilim adamları bu konularda çeşitli cevaplar veriyor. Burada önemli bazı konular var. Birçok değişik insan toplumları bulunuyor. Bu toplumları incelediğimiz zaman bazılarında bilimsel faaliyetler var, bazılarında ise yok. Burada iki, üç çeşit topluluk ortaya çıkıyor. Bize ilgilendiren ise direkt olarak bilimi işleyen toplumlar. Bilimsel gelenek kavramı ise ayrı bir önem taşıyor.” dedi.
Bilgiyi işlerken bir sistem halinde incelediğini belirten Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç, “İnsan nasıl yemek yedikten sonra sindirim yapıyorsa, biz de bilgiyi elde ettikten sonra onu sindirip düzenliyoruz. Buna bir nevi bilgi anatomisi de diyebiliriz. Malum, gelenek bir toplumdaki davranışların uzun süre icra edilmesiyle oluşur. Fertlerin zihinlerinde oluşan davranışların öğretisel yapı kazanması ve neticesinde topluma atfedilen örf adet ve alışkanlıkların bütünü geleneği oluşturmaktadır. Bu bütünlük bilimsel alanda oluşmuş ise buna bilim geleneği denir. Bilim geleneği topluma mal edilen öğretisel ve davranışsal yön içerdiğinden her bilim geleneğinden farklıdır.” diye konuştu.
İslam bilim geleneğine de değinen Açıkgenç, “Bilimin gayesini hakikat bilir. Bu gelenek her bilimin kendine has bir yöntemi olduğunu kabul eder. Bilimi rahmet olarak görür ancak merhamet olarak esas almaz. Bilim de bereketi, birliği, saygıyı ve güveni esas almaktadır. Bilimsel faaliyetleri genel toplum içerisinde sürdüren bilim adamları bilgi anatomilerini kullandıkları için tarihsel açılımdaki sürekliliği devam ettirirler. Bu süreklilik ise bilim geleneklerine yol açmaktadır. Bu tespiti ortaya koyan ise tarihsel epistemolojidir. Sizlere bilim geleneğini esas alarak tarihsel bilim geleneklerini anlatmaya çalıştım.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Hüseyin Akan, Prof. Dr. Alparslan Açıkgenç'e günün anısına plaket takdim etti.
Dünya Felsefe Günü etkinlikleri, 5 Aralık 2013 Perşembe günü, tarihinde, Fen Edebiyat Fakültesi Lacivert Salon'da düzenlenecek olan, “Özgürlük mü? Eşitlik mi? Adalet mi?” başlıklı toplantıyla devam edecek.




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.