Organ bağışı hayat kurtarır

Organ bağışı hayat kurtarır
Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kerim Güzel, organ bağışı konusunun toplumumuzca fazla önemsenmeyen bir konu olduğunu söyleyerek, her organ bağışının hayat kurtardığına dikkat çekti

Organ bağışı yapacak bir kişinin hayatta iken özgür iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu iki tanık huzurunda belgelemesi gerektiğini belirten Büyük Anadolu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kerim Güzel, 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organ bağışında bulunabileceğini kaydetti.

Bağışlanmış olan organın uygunluğunun, vericinin beyin ölümünden ve ailenin onayından sonra görevliler tarafından dikkatli şekilde araştırıldığını kaydeden Güzel, “Organ bağısı yapılsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; evde veya yolda vefat eden bir kimse bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamaz. Yalnızca hastanede yoğun bakım ortamında beyin ölümü gerçekleşen insanlardan organ nakli yapılabilir. Bir organın hiç bir özellik aranmadan herhangi birine nakledilmesi söz konusu değildir. Organ naklinde alıcı verici olacak kişilerin doku uyumları önem arz etmektedir. Alıcı ve vericinin doku uyumu testlerle belirlenir, en yüksek doku uyumunda cerrahi işlem gerçekleşir" diye konuştu.

BİRGÜN SİZDE ORGAN BEKLEYEBİLİRSİNİZ

Organ bağışı konusunda vatandaşların ilgisizliğinden yakınan Güzel, organ bağışı konusunda vatandaşların bakış açısını değiştirmesi gerektiğinin altını çizdi. İnsanların bir şeyin değerini kendi başlarına geldiğinde anladığını vurgulayan Güzel, “İnsanlar bir organın hayat anlamına geldiğini bilmek zorundadır. Samsun'da birçok hasta diyalize bağlı şekilde yaşamını sürdürüyor. Kalp ve akciğer nakli bekleyen birçok kişi var. İnsanlar organ nakline dini yönden sakıncası vardır diye bakıyorlar ama bu yanlış bir bakış açısıdır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir“ şeklinde konuştu.

AİLEDEN MUTLAKA ONAY ALINIYOR

Öte yandan organ bağışının kişinin vasiyeti niteliğinde olduğunu belirten Güzel, “Organ bağışı sırasında kişinin organ bağış kartı olsa bile kişinin beyin ölümü gerçekleştiğin de bu izin yine aileden alınır. Bağışta bulunan kişinin yaptığı bağış ile ilgili ailesini bilgilendirmesi ailenin onay vermesini kolaylaştırmaktadır. Organ nakli Samsun'da sadece Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde gerçekleştirilebilir" dedi.

Minel Karakul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.