Ortaklıkla ilgili toplantılar ortak akılla yapıldı
KASİAD toplantı salonunda yapılan ortak akıl toplantısına Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel, Ondokuz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik'inde aralarında bulunduğu avukatlar ve mali müşavirler katıldı.
Yapılan ortak akıl toplantısında akademisyenler, mali müşavirler, avukatlar ve iş dünyası temsilcileri, işletmelerin uzun soluklu olabilmeleri ve var olan rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri için ortaklık kurmaları ve kurulan ortaklıkların sözleşmeye dayalı, ilkeleri belirlenmiş olması gerektiğini vurguladılar.
Toplantının açılışında konuşan KASİF Başkan Yardımcısı ve KASİAD Başkanı Abdurrahman Hacıkerimoğlu, Karadeniz bölgesinde ortaklık kültürünün gelişmesi için federasyon olarak 30'un üzerinde toplantı yaptıkların belirterek, Ortaklıkla ilgili sayın Dr. Rüştü Bozkurtla Sinop'tan Artvin'e, Tokat'tan Gümüşhane'ye kadar 30'un üzerinde toplantı yaptık. Bu zamana kadar yaptığımız toplantılara iş dünyasının temsilcileri katıldılar. Bugün yaptığımız toplantı daha öncekilerden farklılık gösteriyor. Bugün avukat ve mali müşavirlerle ortaklık üzerine konuşacağız. Ortaklık sözleşmesi yapılırken hukuki ve mali boyutu üzerine nelere dikkat edilmesi gerektiğini tartışacağız şeklinde konuştu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Yüksel, ortaklık kurulan işletmelerde ortak çocuklarının işletmede çalıştırılmasının belirli ilkeleri olması gerektiğini söyleyerek, Ortak çocukları işletmelere alınmalı ama ilkelere bağlı olmalıdır. Çocuklar öncelikli olarak başka işletmelerde çalıştırılarak deneyim ve tecrübe kazanmaları sağlanmalı sonra işletmeye alınmalıdır. Bunun yanında işletmeye alınan çocuğu en alt kademeden çalışmaya başlatarak yükselmesi sağlanabilir dedi.
Ondokuz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tiftik de, işletmelerde yaşanan sıkıntılardan birinin de ortakların veya çalışanların 'işi öğrendim' deyip ayrılması ve ayrılan ortağın veya çalışanın aynı işi yapması olduğunun altını çizerek, Şirketten ayrılan ortak veya çalışanların ayrıldıktan sonra aynı işi yapamamaları için hizmet veya vekâlet sözleşmelerine rekabet yasağı kaydı konulması gerekiyor. Borçlar Kanunu'nda da da ayrılan ortağın veya çalışanın iki yıl'a kadar aynı işi yapamaması hükmü yer alıyor. Yeni Türk Borçlar Kanunu m.444-447 hükümlerine istinaden işçi statüsündekiler için; m.553 hükmüne istinaden ticari temsilci, ticari vekil ve diğer tacir yardımcıları için rekabet yasağı kaydı sözleşmelere konulabilir diye konuştu.
Yeminli Mali Müşavir Mehmet Karabacak, Türkiye'de işletmelerin kurumsallaşamadığını bu nedenle de uzun ömürlü olmadıklarının altını çizerek, Ülkemizde aile işletmelerin de kurumsallaşma sağlanamadığı için işletmelerin ömürler çok uzun olmuyor. İşletmelerin uzun ömürlü olabilmesi için mutlaka aile anayasalarının hazırlanmış olması gerekiyor. Hazırlanan aile anayasalarına da mutlak suretle uyulması şart dedi.
Yeminli Mali Müşavir Sezai Durak ise, uzun ömürlü bir ortaklık kurabilmek için ortaklık kurulacak kişinin çok iyi tanınması gerektiğini ifade ederek, Ortaklık kuracak kişileri seçtikten sonra onların nereden geldiklerini, hangi değerlere bağlı olduklarını, hangi konularda irade gösterdiklerini, hangi çıkarlara önem verdiklerini iyi araştırmalıyız. Ortak olacağımız kişilerinde insan olduğunu akıldan çıkarmamalıyız şeklinde konuştu.
KASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Alpay Figen de, Türkiye'de kurulan ortaklıklarda sözleşme yapma oranının çok düşük olduğunu ve bu yüzden de ortaklıkların ömrünün çok kısa olduğunu söyleyerek, Sağlıklı bir ortaklık için işin başında sözleşme yapmak çok önemli. Bu yüzden ortaklıklar kurulurken mutlaka sözleşme yapmak gerekiyor. Yapılacak olan sözleşmelerde mali müşavir ve avukattan destek alınarak, hazırlanan sözleşme her konuya açıklık getirilerek hazırlanmalıdır diye konuştu.
Toplantı sonunda bir değerlendirme de bulun Dr. Rüştü Bozkurt, Tamamen eli taşın altında olanların bu toplantıya katılan sizler gibi destek hizmet verenlerin katkılarıyla bu çalışmalar derinleştirilmeli ve ülkenin gündemine temeldeki bu büyük sorunun hak ettiği yeri alması sağlanmalıdır dedi.
Katılımcılara ortaklık ana sözleşmesi üzerinde durarak, uzun süreli bir ortaklık kurmak için yapılması gereken 32 kuralı açıklayan Bozkurt, KASİF'le birlikte yaklaşık 2 yıldır Karadeniz'in tüm illerinde ve ilçelerinde ortaklıkla ilgili konunun paydaşlarıyla toplantılar yaptık. Ortaklık konusunu ortak toplantılar yaparak tartıştık. İşadamlarıyla, esnaflarla bir araya geldik. Bugün de avukatlar ve mali müşavirlerle toplantı yapıyoruz. Ortaklık konusuyla ilgili tüm kesimlerin görüş ve fikirlerinden faydalandık şeklinde konuştu.
Bozkurt ortaklık ve işbirliği kurarken dikkat edilmesi gereken önemli maddeleri şöyle sıraladı:
1-İşinizi kurmadan önce mutlaka ön araştırma yapın
2-Ortaklık kurmadan önce mutlaka daha önce ortaklık kurmuş ve başarısı olmuş en az beş kişiyle, başarılı olmuş en az iki kişiyle konuşun.
3-Ölüm ve zorunlu ayrılmalarla ve istekli ayrılmalarla ilgili ilkeleriniz olsun
4-Ortaklığınızı mutlaka yazıya dökün, mukavele yapmadan ortaklık yapamayın, oğlunuzla bile bir yabancıyla ortaklık yapıyormuş gibi mukavele ederek ortaklık yapın.
5-Ortaklık yaparken A,B ve C diye 3 ayrı planınız olsun işler iyi giderse ne yapmalı, kötüye giderse ne yapmalı, planlandığı gibi giderse ne yapmalı gibi bütün senaryoları hesaplayarak mukavele metnine yazın. Asla ve asla işler hep iyiye gidecekmiş gibi hareket etmeyin, ortaklığın sonlandırılmasının, işin tasfiye edilmesinin de nasıl olacağını ortaklık metnine ekleyin. Çünkü işin tasfiye edilmesi de kutsaldır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.