Örtüaltı mücadele destekleri açıklandı
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Tarım Bakanlığı'nca açıklanan destekleme rakamlarına göre; örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele amacıyla tül kullananlara dekar başına 70 lira, feromon ve tuzak kullananlara dekar başına 30 lira, tekniğine uygun olarak faydalı böcek salımı yapanlara dekar başına 100 lira, tül, feromon ve tuzak kullananlara dekar başına 100 lira destek ödemesi yapılacağını belirtti.
UYGUN TEKNİĞE 200 LİRA DESTEK
Feromon, tuzak ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanların dekar başına 130 lira destek alacağını belirten Tütüncü, "Tül ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlar dekar başına 170 lira; tül, feromon tuzağı ve tekniğine uygun faydalı böcek salımı yapanlara ise dekar başına 200 lira destek ödemesi alacak. Üretici bir üretim sezonunda aynı serada aynı destek türünden bir defa faydalanabilecektir" dedi.
ARANACAK ŞARTLAR
Desteklemeden yararlanmayı düşünen çiftçilerde aranacak şartları da gazetemize aracılığı ile duyuran Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, "Aranacak şartlar arasında örtüaltı üretim yerinin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne (ÖKS) kayıtlı olması, Bakanlar Kurulu Kararı'na istinaden örtüaltı üretiminde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele uygulaması gerekecek hususlar arasında yer alıyor. Ayrıca 'Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmelik' gereği Üretici Kayıt Defteri (ÜKD) kayıtlarını tutması ve gerekli belgelerle birlikte ilçe tarım müdürlüğüne başvurma şartları aranacak. Örtüaltı bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknolojik mücadele yapan üreticinin başvuruları, başvuru dilekçesi ve destekleme ödemesinden faydalanma şartlarını taşıdığına dair belgelerle birlikte, 2010 yılı uygulamaları için 31 Aralık 2010 günü, 2011 yılı uygulamaları için ise 8 Nisan 2011 günü mesai bitimine kadar yapması gerekiyor" diye konuştu.
ÖDEMELER İÇİN GEREKLİ FİNANSMAN VE ÖDEME
Öte yandan, Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele Desteği ödemeleri için gerekli kaynak, bütçede tarımsal destekler için ayrılan ödenekten karşılanmak üzere, Bakanlık tarafından gerekli paranın aktarılmasına müteakip banka aracılığıyla ödenecek. Üreticilere yapılan toplam nakdi ödeme tutarının yüzde 0.2'si bütçenin ilgili kaleminden, bankaya hizmet komisyonu olarak ödenecek. Üreticilerin, beyan ve belgelerinde gerçeğe aykırılık tespit edilmesi halinde, sorumlular hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulacak. Bu destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.
Zekeriya FIRAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.