Oruç Öncesi Son Uyarılar

Oruç Öncesi Son Uyarılar
Oruç Tutarken Zorlanmamak için Bir Dizi Tavsiyeye Kulak Vermekte Fayda Var. O Tavsiyelerden En Önemlisi de Az Az Ama Sık Sık Yemek.

Erzurum Şifa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nursel Günay, Ramazan ayı ile gün boyu aç kalan bedenin dikkatli beslenmesi gerektiği uyarısında bulundu. İftar ile sahur arasının dört öğüne çıkarılabileceğini belirten Diyetisyen Günay, az az ama sık sık yemenin bedenin sağlığı için yararlı olacağını söyledi.

Bedenin gün boyu aç kaldığını, iftarda hızlı ve fazla yenilen yemeğin tansiyonu düşürebileceği uyarısında bulunan Diyetisyen Nursel Günay, iftara doğru bedenin kan şekerinin düşeceğine işaret ederek, oruç açarken mideye fazla yüklenilmemesi gerektiğini belirtti. Günay, "Hurma, lif ve mineral açısından zengindir. Ayrıca sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfat gibi mineralleri içinde barındırır. Hurma ile açılan oruçtan dolayı insanın üzerinde oluşan halsizliği de içerdiği şeker oranı sayesinde hemen gidermektedir." dedi.

Yeterli ve dengeli beslenmek için gün içerisinde alınması gereken protein, vitamin ve mineral ihtiyacının Ramazan ayında değişmeyeceğini dile getiren Günay, değişen tek şeyin günlük beslenme düzeni olduğunu söyledi. Günay, "Ramazan ayında iftarınızı açmaya çorbayla veya bir hurma ile başlayabilirsiniz. Daha sonra biraz beklenilmesi gerekiyor. Açlık hissinin beyne en geç ulaşan his olduğunu biliyoruz. Gün boyu açlıktan sonra birden mideye yüklenilmesi demek bütün kanın oraya hücum etmesi, tansiyonun düşmesi demek. Az ve sık sık beslenilmesi daha önemlidir. Ramazan ayında azalan öğün sayısını, az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle en az 4'e çıkarmak gereklidir." diye konuştu.

Ramazan ayında yapılan yanlışlardan birinin de sahura kalkılmaması olduğuna dikkat çeken Günay, "Ramazan'da gün boyu aç kalınacağı için yatmadan aşırı yemek veya hiçbirşey yemeden yatmak yerine, sahura kalmak çok daha sağlıklı olacaktır. Yemeden yattığımız takdirde açlık süremiz daha da uzayacağı için vücudun çalışma hızı ve kan şeker seviyemiz düşer. Buna bağlı olarak da halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı görülür." şeklinde konuştu.

"SUSUZLUK CİLDİNİZİ YIPRATMASIN"

Bu arada, Ramazan ayının sıcak mevsimlere denk gelmesi, bedenin su kayıbını da gündeme getirdi. Şifa Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Abit Çalıkoğlu, vücudun hem sıcaklık hem de tutulan oruç nedeniyle susuz kalacağını ve ciddi sıvı kayıbı yaşanabileceğini söyledi. Çalıkoğlu, "Yazın bir terleme yoluyla bir de içilmediği zaman vücutta su kayıbı meydana gelir. İnsanın farklı bir hastalığı varsa cildinde ciddi yıpranmaları olur. Ramazan'da su kayıbına karşı tedbirli olunmalıdır." uyarısında bulundu.

Dr. Çalıkoğlu, sıcak havalarda susuz kalmanın böbreklere ve cilde zararlı olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "İftarda ve sahurda bol bol su, meyve suyu, ayran ve çay için. Bunun yanında sulu gıda, karpuz gibi sulu gıdalar tüketilmeli. Bunun yanında sahurda tuzlu yiyecekleri azaltmakta fayda var."