Oruç tutarken sağlıklı kalın

Oruç tutarken sağlıklı kalın
Medicalpark Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanlarından Dr. Mustafa Doğan, sıcak havalarda oruç tutarken sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlattı

Ramazan ayının kavurucu yaz sıcaklarının görüldüğü Ağustos ayına denk gelmesi ile hem oruç tutup hem sağlıklı kalmanın püf noktalarını anlatan Medicalpark Samsun Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanlarından Dr. Mustafa Doğan, "Oruç tutulan dönemde sıvı kaybına dikkat edilmezse; halsizlik, kas krampları, çarpıntı, ateş çıkması gibi bulgular oluşur, daha fazla su kayıplarında tansiyon düşmesi ve bayılma gözlenebilir. Oruç tutan kişilerin iftar ve sahur yiyeceklerini hafif ve sulu yemekler olarak düzenlemesi, iftar ve sahur arası sıvı tüketimine özen göstermeleri gerekmektedir” dedi.

"İŞİNİZ YOKSA SOKAĞA ÇIKMAYIN"

"Sıcak havalarda gerek terleme ile gerekse vücuttan buharlaşma yolu ile sıvı kaybının artması daha çok sıvı alımını gerektirmektedir" diyen Doğan, "Oruç tutan kişiler, eğer bir zorunluluk yok ise, çok sıcak havalarda dışarıya çıkmamaya özen göstermelidirler. Eğer dışarı çıkılacaksa sabah erken ya da akşamüstü saatler tercih edilmelidir. Yaz aylarında özellikle açık havada çalışan ağır işçilerin mutlaka sahura kalkarak sıvı almaları, dengeli beslenmeleri gerekmektedir. Güneşin dik olduğu öğle vakitlerinde ve her 1–2 saatte bir mola verilip dinlenilmesi, gölge ve serin bir bölgede bulunulması çok önemlidir. Çok sıcak ve bunaltıcı durumlarda hafif serin duş alınması ferahlatıcı etkiye sahiptir" diye konuştu.

Minel Karakul

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.