Osman Genç: Selde yaşanan afet değil
Felaketlerin afet olabilmesi için önce alt yapının yapılması ve gerekli bütün önlemlerin alınması gerektiğini belirten Genç, "Ondan sonra yine yaşanırsa buna afet diyebilirsiniz. Bunları söylememek insanlarımıza ihanet olur, İşin özüne inecek olursak yasalarda görevleri açıkça belirtilen kurumlar maalesef görevlerini yapmamıştır.Sel bendini kimin yapacağı, dere ıslahını kimin yapacağı yasada açıkça yazıyor. Biz bas bas bağırdık, "Mezbahane bölgesinde yapılan 130-140 metrelik tünel gibi köprü hatalı, selin ana nedeni odur" diye. Ne oldu, şimdi Büyükşehir Belediyesi orayı yıkıyor. Demek ki biz doğruları söylemişiz. Ben önce yapılıp, sonra yıkılması konusuna hiç girmiyorum, ancak giden canlar var. Bu bir mühendislik hatasıdır ve can kayıplarına neden olmuştur." dedi.
CANİK'E SEL PARASI GELMEDİ
Genç, yaşanan selde yaklaşık 18 trilyon 300 milyar liralık zarar tespit edildiğini, ancak İl Afet'ten gelen 100 bin liranın haricinde Canik Belediyesi'ne tek kuruş gelmediğini söyledi. Osman Genç, "Malumunuz 2012 yılı içerisinde acı bir olay da yaşadık.4 Temmuz'da meydana gelen selde 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. Öncelikle yaşanan selin bir afet olmadığını bilmenizi isterim. Afet olabilmesi için önce altyapıyı yaparsanız, gerekli bütün önlemleri alırsınız, ondan sonra yine yaşanırsa buna afet diyebilirsiniz. Bunları söylememek insanlarımıza ihanet olur, şehrimize ihanet olur. Doğru birdir. İşin özüne inecek olursak yasalarda görevleri açıkça belirtilen kurumlar maalesef görevlerini yapmamıştır.Sel bendini kimin yapacağı, dere ıslahını kimin yapacağı yasada açıkça yazıyor. Yasa gereği yapman gereken ıslahı yatırımcıya yaptıracaksın, sonra sel oldu mu sorumluluk almayacaksın, öyle bir hakkaniyet yok." diye konuştu
BAZI ŞEYLER DOĞRU YAPILMALI
Bir yatırımcıya, "Buranın altyapısını yapmıyorum, yatırım yapma" diyecek bir akıl ve mantığın dünyanın hiçbir yerinde olmadığını belirten osman Genç, "Ama biz Samsun'da maalesef bunu yaşadık ve yaşıyoruz. Biz bas bas bağırdık, "Mezbahane bölgesinde yapılan 130-140 metrelik tünel gibi köprü hatalı, selin ana nedeni odur" diye. Ne oldu, şimdi Büyükşehir Belediyesi orayı yıkıyor. Demek ki biz doğruları söylemişiz.Ben önce yapılıp, sonra yıkılması konusuna hiç girmiyorum, ancak giden canlar var. Bu bir mühendislik hatasıdır ve can kayıplarına neden olmuştur. Bu şehirde bazı şeyler doğru yapılmalı." şeklinde konuştu.
MERT IRMAĞI YATAĞININ DARALTILDIĞI İDDİASI YALAN
Lovelet'in ve TOKİ binalarının dere yatağına yapılmadığını ifade eden Genç açıklamasını şöyle sürdürdü: "Lovelet alanı 2000 yıllarında dönemin ilçe belediye başkanı ve Büyükşehir Belediyesi tarafından ticaret alanı olarak belirlenmiştir. Burayı ticaret alanı olarak nazım imar planına işliyorsan, altyapısını da yapacaksın, yatırımcıya yıkmayacaksın.Yatırımcı kendi görevi görevi olmadığı halde ve DSİ'nin belirlediği standartlara uygun olarak dere ıslahını yapmasına rağmen suçlu ilan edilmiştir. TOKİ bölgesinde de Mert Irmağı yatağının daraltıldığı iddiası külliyen yalandır. TOKİ binaları da yine Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleşim alanı olarak belirlenen yere konumlanmıştır."
FOTOĞRAF ÇEKTİRMEK İÇİN GELENLER BİZİ YALNIZ BIRAKTI
Buradaki tek sıkıntının Yılanlı Dere ve Mert Irmağı'nın ıslah edilmemesi ve bodrum katlarına iskan izninin verilmesi olduğunu bildiren Genç açıklamasını şöyle tamamladı: " İskan iznini biz verdik, doğru. Ama biz yasa olarak vermek zorundayız..Büyükşehir Belediyesi Meclisi, selden sonra bodrum katlarına iskan izni verilmesini kaldırmıştır.Canik Belediyesi olarak selin yaralarını da kısa zamanda sardık. Selin ilk bir iki gününde sadece fotoğraf çektirmek için gelenler, malesef bizi yalnız bırakmıştır. Biz tek başımıza kısa zamanda Canik'i normal yaşama döndürdük."
Zelfi VURAL
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.