Oto elektrik teknoloji ister

Oto elektrik teknoloji ister
Gelişen teknolojiyle birlikte ayrıntıları daha fazla artan ve neredeyse her tarafı elektronik aksamla donanan araçlar, oto elektrik ustalarını teknolojiyi birebir takip etmeye zorunlu kılıyor

Genelde bilim kurgu filmlerinde rastladığımız uçan otomobiller henüz hayatımıza girmemiş olsa da kurşundan daha hızlı giden otomobillerin sürüş denemeleri yapılmaya başlandı. Bu süreçte araçların elektronik aksamlarında her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Çok kısa bir zaman aralığında ise aracın kaputunu açmadan bilgisayar vasıtasıyla aracın neresinde arıza olduğunu öğrenmek mümkün olacak. İşte tüm bu işleri yapan ve ayrı bir ihtisas alanı gerektiren Oto Elektrikçilerin son durumunu öğrenmek üzere Samsun Sanayi Sitesine gittik ve onlarla görüştük.


OTO ELEKTRİKÇİSİ NE DEMEK?

Aracın elektrikle ilgili olan kısımlarına bakan ve bu kısımların tamiratıyla uğraşan kişilere oto elektrikçisi deniliyor. Aslında oto elektrikçilerin araç içerisinde uğraşmadığı parça yok. Günümüz teknolojisinde imal edilen parçaların tümü elektronik aksamla çalıştığı için oto elektrikçilerde böylesine geniş bir yelpazede hizmet veriyor. Örneğin; Merkezi kilit sistemi, farlar, sinyaller, otomatik camlar ve araç üzerinde bulunan bütün elektrik donanınlar oto elektronikçilerin alanını kapsıyor.


TEKNOLOJİYİ TAKİP EDEN AYAKTA KALIR
Hemen hemen her sektörde olduğu gibi teknolojiyi takip etmek oto elektrikçilik sektöründe daha fazla önem kazanıyor. 1963 yılından bu yana sanayide oto elektrikçi olarak hizmet veren Bülent Ercan, sanayide çekirdekten yetişme diye tabir edilen ve sanayinin en eski ustalarından. "Maddi imkansızlıklardan dolayı ortaokulu terk edip baba mesleği oto elektrikçiliğine" başladım diyen Ercan, "Bizim sektörümüzün iş potansiyeli oldukça yüksek. Fakat yeni araçlarda tamamen ileri teknoloji kullanılması, servislerin artması sonucu küçük esnafın işleri her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Mali gücü yüksek olan, yatırım yapan ve teknolojiyi günü gününe takip edenler ayakta kalıyor. Bunları yapamayan ise yerinde sayıyor ve kısa bir zaman sonra iflas bayrağını çekiyor.


REÇETE BİRLEŞMEK
Son günlerde iyiden iyiye kendini hissettiren global kriz sanayide bulunan küçük esnafı oldukça bunaltmış. Eskiden dükkanlardan dışarıya yansıyan çekiç seslerinden artık eser yok. Çoğu esnaf yarını nasıl kurtarabilirimin derdine düşmüş. Böylesine bir durum yaşanırken bu krizden çıkışın reçetesini birleşme olduğunu belirten Sefa Övet, sektörde eski ve ileriye dönük projeleri olan ustalardan. "4 kişi bir araya gelecek ve herkes eşit şekilde sermaye koyarak servis açacak" diyen Övet, krizi aşmanın başka yolu gözükmüyor. Çünkü şu andaki şartlar onu gerektiriyor. Kısacası şirketleşmek lazım. Bunları yapabilmek için devletimize büyük rol düşüyor.

OTO ELEKTİRİK DAHA FAZLA İTİNA İSTİYOR
Sanayide bulunan diğer kollardan biraz daha fazla teknoloji kullanımı gerektiren oto elektrikçilik gerçekten zor bir dal." Oto elektrikçiliği diğer sektörlerden ayıran özelliği daha fazla itina istemesi" diyen Sait Yurtsever 33 yıldan bu yana sektörün içinde. Yurtsever, "Bizim mesleğimiz 90 yıllara kadar üretilen araçlardan ötürü çok fazla profesyonellik istemiyordu. 90 yıllardan sonra ise üretilen araçlar da ise teknoloji çok üst seviyelerde kullanılmaya başlandı. Şimdiki araçların arıza tespiti de zorlaştı. Durum böyle olunca bizde bu yeniliklere elimizden geldiğince ayak uydurmaya çalışarak bu zamana kadar ayakta durduk. Bundan sonrada aynı ölçüde yolumuza devam edeceğiz. Devletimizden istediğimiz üretken küçük esnafın vergi oranlarının biraz daha düşük olması. Ayrıca sektörün geleceği açısından alttan yetiştirecek eleman bulmakta zorlanıyoruz.