Özelin kapıları kamuya açılsın
Özel diş hekimlerinin kapısının sağlık hakkından faydalanan her vatandaşa açılması için imza kampanyası başlattıklarını açıklayan Samsun Diş Hekimleri Odası Abdullah İlker, tüm Samsunluları daha nitelikli sağlık hakkı için kampanyaya davet etti
Türk Diş Hekimleri Birliği tarafından, sevk işlemi olmadan serbest çalışan diş hekimlerinden kamunun hizmet alması için bir imza kampanyası başlatıldı. Samsun Diş Hekimleri Odası da, kampanya kapsamında Öğretmen evi karşısında imza standı açtı. İmza kampanyasına vatandaşların ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.
AĞIZ SAĞLIĞI SÖZDE KALMASIN
Kampanyayla ilgili diş hekimleri ile birlikte bir basın açıklaması yapan Samsun Diş Hekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, ağız sağlığının sözde kalmaması gerektiğini söyledi. İlker, şöyle konuştu: "Halkımız vergisini ve sağlık primini ödeyen bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak resmi sağlık kuruluşlarında verilen diş hekimliği hizmetlerinden yeterince yararlanamıyor. Sevk işlemi olmadan işyerine ya da evine yakın serbest çalışan diş hekiminden hizmet almak istiyor. Halkımızın bu isteği doğrultusunda bir hafta devam edecek imza kampanyası başlatıyoruz."
KAMUDAKİ HEKİMİN YÜKÜ AĞIR
Hükümetin toplum sağlığı için 'diş hekimi muayenehanelerinden hizmet' almasını talep ettiklerini kaydeden İlker, diş ve dişeti rahatsızlıklarını yaygınlığı ve tekrarlama olanları ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olarak tanımladıklarını vurguladı. İlker, halkın diş ve diş eti hastalıklarının sadece kamu sağlık kurumlarında çözülemeyecek kadar büyük boyutta olduğunu öne sürerek, "Kamudaki bir diş hekimi ortalama 27 hasta muayene ederek, yaklaşık 21 girişimsel işlem yaparken, serbest çalışan bir diş hekimi günde ortalama 10 hasta muayene ederek, yaklaşık 7 girişimsel işlem yapmaktadır. Kamuda çalışan diş hekimlerinin hasta yoğunluğuna karşın özel muayenelerinde diş hekimlerinin gerek hasta sayısının ve gerekse girişimsel işlem sayısının çok düşük olduğu görülmektedir" dedi.
'MUAYENEHANELERDE BOŞ OTURUYORUZ'
Türkiye'de diş hekimliği hizmetlerinin yaklaşık yüzde 80'nin özel sağlık kuruluşlarında verildiğini ifade eden İlker, "Son yıllarda giderek artan bir şekilde meslektaşlarımız, iş yerlerinde ya boş oturmakta ya da muayenehanelerini kapatıp, başka geçim alanları bulmaya çalışmaktadır. Diğer yandan 20072008 yıllarında Sağlık Bakanlığı'na atanmak üzere başvuranlara baktığımızda yaklaşık yüzde 70'nin serbest çalışan meslektaşlarımız olduğu görülmektedir. Devletin ve ailelerinin milyarlarca harcama yaparak 5 yıl eğitim aldırdığı diş hekimlerinin resmi kurumda istihdam edilememeleri ya da milyarlarca yatırım yaparak açtıkları muayenehanelerinde boş oturmaları hem ekonomik ve hem de insani açıdan mutlaka sorgulanmalıdır" diye konuştu.
Miraç ÖZTÜRK