Paha biçilmez tesbihler

Paha biçilmez tesbihler
Tespih sanatının değerini anlatmak amacıyla Türkiye’nin en iyi 40 tespih ustası ve 800’e yakın tespih, Adana’da Onatça Sanat Galerisi’nde düzenlenen Divan-ı Tesbih Üstatlar Sergisi’nde buluştu.

Onatça Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen serginin açılışından önce, Onatça Otomotiv Genel Müdürü Barış Onatça ile tespih ustaları Hüseyin Çelik, Zekai Şenyurt ve Mustafa Ünver tarafından basın toplantısı gerçekleştirildi. 
Organizasyon ile tespih kültürü ve kıymetini insanlara anlatabilmeyi amaçladıklarını dile getiren Barış Onatça, "Türkiye’de önde gelen ve hepsini bir arada göremeyeceğiniz üstatlarla birlikte bu yola çıktık. O yüzden çok mutluyuz. Bu sanatı en iyi yere getirmek için mücadele ediyoruz." dedi. Kendisinin de bir koleksiyoner olduğunu ve sanal ortamda üstatlarla yazışırken böyle bir etkinliği ay kadar kısa sürede hayata geçirmeye karar verdiklerini belirten Onatça, seneye serginin ikincisini gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade etti.

Daha önce kişisel sergiler açtıklarını fakat tüm ustaların katılımıyla gerçekleştirilen ilk serginin Divan-ı Tesbih Üstatlar Sergisi olduğunun altını çizen Zekai Şenyurt, "Sergi, Barış Onatça’nın tespih sever olarak maddi ve manevi katkılarıyla gerçekleştirildi. Biz elimizden geldiğince bunu geleneksel hale getirmek için uğraşacağız. Tespih eskiden insanların aksesuar olarak kullandığı bir eşyaydı fakat şu an öyle değil. Sanatsal bir boyuta taşıdık bu işi." diye konuştu.

Çoğunlukla koleksiyonerlerin tercih ettiği birbirinden değerli tespihlerin görücüye çıktığı Divan-ı Tesbih Üstatlar Sergisi’nin açılışını, Adana Valisi Mustafa Büyük, TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe ve Onatça Otomotiv Genel Müdürü Barış Onatça yaptı. Ayrıca sergiye Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Süleyman Sönmez ile çok sayıda oda ve sivil toplum kuruluşunun temsilcileri katıldı. 

Açılıştan sonra Barış Onatça eşliğinde stantları gezen Vali Mustafa Büyük, her biri el emeği olan tespihleri inceledi. Ham madde olarak yakut, zümrüt, altın, pırlanta, çeşitli dişler, fosiller ile ağaçların kullanıldığı tespihlerin değerleri bin lira ile 20 bin dolar arasında değişiyor. 29 Mart’ta gerçekleşecek müzayede ile de sahibi olmayan tespihlerin satışları yapılacak. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.