Pazarcıların hali

Pazarcıların hali
Bir toplumun kültürel özelliklerini en iyi taşıyan yerlerden biri de pazar yerleridir. Ekmeklerinin derdinde sabahın kör karanlığında yollara koyulup binbir güçlükle açtıkları tezgahlarında rızıklarını kovalarken yaşadıkları zorluklar peşlerini bırakmıyor

Ülkemizde hemen hemen her ilde il pazarları ve semt pazarları bulunmaktadır. Bu pazarlarda kendi yetiştirdiği veya toptan satın aldığı ürünleri tezgah açarak satan pazar esnafları bulunmaktadır. Bu yazımızda pazar esnafının temel sorunları üzerinde durmaya çalıştık. Pazar esnafının yaz kış demeden çalışırken pazar yerinde karşılaştıkları sorunları gözler önüne sermek istedik. Sabahın dördünde kalkıp gece yarılarına kadar süren bir hayat kavgası onlarınki. Her hafta ayrı bir umut var içlerinde. Gözleri gibi bakarak yetiştirdikleri ya da halden aldıkları ürünleri satıp kimbilir hangi ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Derme çatma tentelerin altında çalışan bu insanlar zamanla modern satış yerlerine kavuşsalar da, çalıştıkları alanların çehresi değişmiş olsa da maalesef pazarcıların çilesi hiç değişmiyor.

PAZAR ESNAFI EMEĞİ İLE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR
Pazar esnafının her zaman bir telaş bir koşuşturmaca var hayatlarında. Binbir emek sarf ederek yetiştirdikleri ürünleri satıp ceplerine üç beş kuruş girince yüzlerine yansıyan mutluluk her şeye değiyor. Zaman içerisinde ekonomik şartlar ağırlaşırken buna paralel olarak pazar esnafının yaşadığı sıkıntılar da artıyor. O nedenle olsa gerek pazar esnafının ekmeği ve yaşam şartları da artık eskisi gibi değil. Pazar esnafı kendi kaderine terk edilmiş, ekmeği elinden alınmış ve pazar esnafı ölüm kalım savaşı verir hale gelmiş durumda. Bu insanlar devletine yük olmadan, kimseye el açmadan, ekmeğini kazanmaya çalışan, emeğiyle yaşamaya çalışan insanlar.

"SEBZE- MEYVE SATIŞI YALNIZ PAZARCILARA BIRAKILMALI"
Pazar esnaflığından edindiği birikimlerle başka alanlarda iş kuranlar pazardan gitmiş. Ancak çaresi ve umudu olmayanlar pazarlarda her türlü zorluğu kabul ederek çalışmak zorunda kalmıştır. İşte pazar esnafının genel görünümü bu biçimdedir. "Pazarcının yarısından fazlasının psikolojisi bozulmuştur" diyerek söze başlayan Hüseyin Sarıtaş, "35 yıldan beri çeşitli yerlerde pazarcılık yaptım. Bu seneler içerisinde çok zorluklar yaşadık. Bizim sorunlarımız genelde belediyelerin çabalarıyla çözülecek sorunlardır. Öncelikle sebze ve meyve satışının tamamıyla pazarlara has kılınmasını istiyoruz. Ayrıca bakkal, market ve manavların kaldırımlara sergi açmalarının, yaş sebze ve meyveyle hiçbir ilgisi olmayan esnafların kapılarının önünde sebze-meyve satmalarının önlenmesi gerekmektedir.Pazar yerlerinde yaşadığımız en önemli sorunlarımızdan biri su ve tuvalet sorunudur. Bu sorunların artık yerinde çözülmesini istiyoruz."


"İMAJIMIZI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ"
"Pazarcılar iyi insanlardır" diyen Hüseyin Sarıtaş," Arkadaşlarımız genelde iyi insanlardır. Ancak her toplulukta olduğu gibi pazarcılar içerisinde de kötüleri çıkabiliyor. Bunlar vatandaşlara hakaret eden, türlü yöntemlerle aldatmaya çalışan insanlardır. Vatandaşlarımız bu kötü örnekleri gördüğü için pazarlardan soğuyor. Bu da pazarlara olan rağbeti azaltmıştır. Ancak biz bunlar üzerinde titizlikle duruyoruz. Elimizden geldiğince bu tip insanları aramızda barındırmıyoruz."


"VATANDAŞIMIZIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”
"Pazarcıların sıkıntıları büyük" diyen Yaşar Işık, "Bu konuya başta belediyemiz olmak üzere tüm yetkililerimizin eğilmelerini ve bize sahip çıkmalarını bekliyoruz. İnsanlarımızın daha medeni ve modern koşullarda pazar alışverişini görme şartlarını hep birlikte hazırlamalıyız. Öte yandan vatandaşlarımıza da çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen bize destek olunuz. Pazarlarımızı daha iyi bir konuma getirmek için sizin desteğinize ihtiyacımız var. Biz elimizden geldiğince kendi ürettiğimiz ürünleri birinci elden tüketiciye ulaştırmaya çalışıyoruz."

"BİRÇOĞUMUZ BU MESLEĞİ BIRAKMAK ZORUNDA KALABİLİR"
"Pazar esnafı satış yapamıyor" diyen çocukluktan beri pazarcılık yapan Selami Koca, "Maalesef pazar yerleri kuru kalabalıklara sahne oluyor. İnsan var ancak alışveriş yok. Şimdi havalar sıcak ama kış kendini yavaş yavaş göstermeye başladı. Soğuk ve karlı havalarda burada satış yaparken çekmiş olduğumuz sıkıntıları biz biliyoruz. Ayrıca haftada sadece bir gün burada satış yapabiliyoruz. Diğer günler satış yapacak yer bulamıyoruz. Böyle devam edecek olursa birçoğumuz pazarcılığı bırakmak zorunda kalabiliriz" dedi

"ZARARLA EVİMİZE DÖNÜYORUZ"
"Bu sene kuraklık bizi kötü vurdu, artık bin bir güçlükle ürettiğimizi satamaz, satsak bile masraflarımızı kurtaramaz hale geldik" diyen Rıza Ak, "Çoğu zaman zarar ederek evimize dönüyoruz. Pazarcılar akşama kadar sattıkları ürünlerin karşılığında aldıkları ile evine ancak ekmek ve zaruri ihtiyaçlarını götürebiliyorlar. Bu gidişle birçoğumuz pazarcılığı bırakmak zorunda kalacağız" diye konuşarak dertlerini dile getirdi.