PCR Ücretli Mi?

PCR Ücretli Mi?
PCR testi ücretli ve ücretsiz şekilde uygulanmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından onaylanan devlet hastanelerinde ücretsiz şekilde PCR testi yaptırmak mümkündür. Herhangi bir devlet hastanesinde haftada 2 defa ücretsiz olarak PCR testi yaptırılabilir.

 

ve ücretsiz şekilde uygulanmaktadır. Sağlık bakanlığı tarafından onaylanan devlet hastanelerinde ücretsiz şekilde PCR testi yaptırmak mümkündür. Herhangi bir devlet hastanesinde haftada 2 defa ücretsiz olarak PCR testi yaptırılabilir.

Devlet hastaneleri oldukça yoğun olmaları sebebiyle testler geç sonuçlanmaktadır. Yurt dışına gidecek olan veya acil test yaptırmak durumunda olan kişiler için geç sonuçlandırılacağından dolayı devlet hastanesi iyi bir tercih olmayabilir. Bu durumda yoğunluk olmadan ve hızlı şekilde sonuçlanan test yaptırmak isteyenler için özel hastaneler hizmet etmektedir.

Özel hastanelerde hastanenin ücret politikalarına göre PCR testi için bir ücret belirlenmektedir. Bu ücret hakkında herhangi bir sınırlandırma yoktur. Bölgeye ve hastaneye göre değişen bu ücretler farklılık göstermektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından koyulan üst limit 250 TL’dir. Yani özel hastanelerde fiyat farklılıkları olsa bile PCR testi bu fiyat civarındadır.

Nasıl Yapılır?

Moleküler kopyalama işleminin genel adı olan PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu), başta gen çalışmalarında olmak üzere klinik çalışmalarında ve laboratuvar tetkiklerinde de sıkça kullanılmaktadır. Bazı bakterilerden meydana gelen enfeksiyonların kısa sürede bulunabilmesine olanak sağlamaktadır.

İlk olarak belirti gösteren hastalar için testi yapılmaktadır. Kişilerde ateş, sürekli öksürme, sebepsiz halsizlik, aşırı üşüme, kemik ve kaslarda aşırı ağrı gibi semptomları gösteriyorsa hemen PCR testi yaptırması gerekmektedir. Kişinin sağlık durumunun iyi olup olmadığına ve testin sonucuna göre fazladan bazı tamamlayıcı testler de yaptırması gerekebilir. Ayrıca hasta ile temasta bulunduysanız veya hasta birisiyle aynı ortamdaysanız test yaptırmanız iyi olacaktır.

Hasta kişilerden alınan örneğin ısı yardımıyla ayrıştırılmasıyla PCR testi yapılmaktadır. Koronavirüs tespiti için kolay, güvenilir ve hızlı bir yöntemdir. Vücutta bulunan çok az miktardaki mikrobu bile anında tespit eden bir yöntemdir.

Alınan örnekte virüse ait materyalin olup olmadığını anlamak için kullanılan testler, hastanın burun veya ağız bölgesine ucu pamuk kaplı özel çubuk kullanılarak sürüntü alınmasıyla başlar. Alınan sürüntü analiz edilmesi amacıyla özel bir kaba konularak laboratuvardaki yetkililere gönderilir.

PCR testinin sonucu hastanenin yoğunluğuna göre ortalama 24 saat ile 3 gün arasında belli olmaktadır. Laboratuvarda analiz yapılırken hastadan alınan örnekte bulunan RNA’da SARS-COV-2 RNA’sı varlığı da tespit edilir.

PCR testi hastanın daha önce koronavirüs olup olmadığını ve koronavirüse karşı ne kadar bağışıklık kazandığını anlamak için yapılmaktadır. Yani PCR testi yapıldığı anda hastanın vücudunda virüsün olup olmadığı hakkında bilgi vermez. Virüsün genetik bilgilerini ve koronavirüsün hastayı ne derece enfekte ettiğini tespit etmede kullanılmaktadır.

Nerede Yapılır?

PCR testi koronavirüs başta olmak üzere bazı önemli hastalıkların da tespitinde kullanıldığı için doğru yerlerde ve doğru şekilde yapılması oldukça önemlidir. Sağlık bakanlığı tarafından onaylanan özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve bazı kurumlarda PCR testi güvenilir şekilde yapılmaktadır.

Şehrinizde hangi hastanelerde ve kurumlarda PCR testi yapıldığını öğrenmek isterseniz Sağlık Bakanlığı’nın kendi sitesinde bulunan Koronavirüs yetkilendirilmiş tanı laboratuvarları listesine bakabilirsiniz. Hastalığa dair belirti gösterenlerin, hasta olan kişiyle temasta bulunanların ve hasta olan kişiyle aynı ortamda vakit geçirmiş olanların vakit kaybetmeden PCR testi yaptırması gerekmektedir.

Koronavirüs için alınan en etkili tedbir yöntemlerinden biri kesinlikle düzenli şekilde PCR testi yaptırmaktır. Özellikle insanlarla sık iletişimde olanların, seyahat edenlerin, hastane, okul gibi yerlerde çalışanların belirli aralıklarda PCR testi yaptırması gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.