Peki İsrail'in silahlanmasını kim durduracak?
Peki İran'ın nükleerine bu kadar karşı olan İsrail'in nükleer silahlarına kim karşı çıkacak?
İRAN'I DURDURMAK GEREKİYOR
New York'taki 67. Dönem BM Genel Kurulu'nda dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu çizimli bir konuşma yaptı. Bir bomba çizimiyle İran'ın nükleer silah edinme aşamalarını anlatan Netanyahu, elindeki kalemle bir de kırmızı çizgi çizdi. Netanyahu, 'inandırıcı olmak için' İran'ın uranyum zenginleştirme programına kırmızı çizgi çizmek gerektiğini söyledi. Netanyahu'ya göre, İran nükleer silah edinmek konusunda ikinci aşamada ve bu aşama bitmeden İran'ı durdurmak gerekiyor.
İRANI VURURUZ TEHTİDİ
Netanyahu, İran'ın zenginleştirme tesislerini tam olarak gördüklerini ve onları hedef alarak Ortadoğu'da İran'ın nükleer bir tehdit haline gelmesini engelleyebileceklerini vurguladı. Ortadoğu'da nükleer silah sahibi olan tek ülke İsrail. Bulundurduğu nükleer silahların varlığını ret ya da kabul etmeyen İsrail'in, İran'ın nükleer silahlanmasına karşı takındığı tavır kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Daha önce Ortadoğu'daki pek çok lider tarafından dile getirilen İsrail'in nükleer silahları, Batılı ülkeler tarafından sorgulanmıyor ve yaptırıma tabi tutulmuyor. İsrail'in ne kadar silah bulundurduğu bilinmiyor. Nükleer silahlarını bölge üzerinde korkutucu bir güç olarak kullanan İsrail'in, bunları Gazze ve Mısır üzerinde kullandığı dile getirilmişti. Gazze yönetimi, nükleer silah kullanan İsrail'i BM'ye şikayet etmiş ve acil soruşturma talep etmişti.
İsrail'in kendi nükleer silahları konusundaki bağımsızlığı ve 'hesap vermez'liği, İran'ın silahlanmasını tasvip etmeyen ülkelerde de tepki doğuruyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, pek çok kere ülkelerin nükleer silahlanmasına karşı olduklarını, ancak barışçıl nükleerin her ülkenin hakkı olduğunu dile getirdi. Batı'nın İsrail'e karşı takındığı çifte standarda tepki gösteren Erdoğan hükümeti, İran'ın barışçıl nükleer hakkını korumak adına Batı ülkeleri ile ters düşmekten kaçınmadı. Türkiye, İsrail'in İran'ı vurma tehditlerinin de karşısında yer alıyor.Netanyahu'nun 'İran'ı vururuz' tehdidi, ABD Devlet Başkanı Barack Obama'dan da tepki gördü. Başkanlık seçimleri için yarışan Obama, İran konusunda kendi halkının çıkarını düşüneceğini vurgulayarak, Netanyahu'nun sözlerine açık açık 'gürültü' dedi. Obama, halkını savaşa sürüklemek istemediğini belirtti ve Netanyahu'ya 'yeni bir savaş çıkarmamızı istiyorsa bunu açıkça söylesin' diyerek rest çekti.
İsrail'in tehditleriyle dalga geçen bir başka isim ise, BM Genel Kurulu'ndaki iddialı konuşmalarıyla bilinen İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad. İsrail'in 'kuru gürültü' yaptığını söyleyen Ahmedinejad, herhangi bir saldırı olması halinde İran'ın karşılık vermekten geri durmayacağını açıkladı.
BM Genel Kurulu'ndaki ilk konuşmasında dikkatleri üzerinde toplayan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, İran'ın nükleer programı hakkında Türkiye ile paralel görüşlere sahip. İran ve bölgedeki tüm ülkelerin barışçıl nükleer enerji sahibi olmaya hakkı olduğunu savunan Mursi, buna sadece İsrail'in itirazı olduğunu vurguladı ve 'ortak düşmanlara karşı birlik' mesajı vererek açıkça İran'ın yanında durduğunu ifade etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.