Pekmez, umut kapısı oldu
Samsun'un Kavak İlçesi'nde hızla artan işsizliğin önüne geçmek ve bölgedeki genç nüfusun iş sahibi olmasını sağlamak amacıyla harekete geçen Kavak Kaymakamlığı, dar gelirli 60 aileye pekmez ve marmelat üretim kursu verecek. 60 kişinin eğitim göreceği kurslara şimdiden 170 kişi başvuruda bulundu.
EĞİTİM MERKEZİ AÇILDI
İlçede eğitim seviyesi düşük ve işgücüne katılma konusunda geride kalan kadınların meslek sahibi olmaları için Pekmez ve Marmelat Eğitim Merkezi (PEMEM) açıldı. PEMEM'de düzenlenen kurs ile 15-34 yaş arası 60 bayana 4 ay süresi boyunca pekmez yapımı ve marmelat üretimi gösterilecek. Kavak Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulacak bir ekip, pekmez ve marmelât ürünlerini hijyenik kurallar içinde üretme eğitimi verecek. Bu şekilde bölgede üretilen pekmez ve marmelatlara ekonomik değer kazandırılıp, dar gelirli ailelerin yaşam standardı yükselecek ve ekonomik değer kazanan bu ürünlerle tarıma olan ilgi de artırılmış olacak.
İŞSİZLİĞE ÇARE OLACAK
Söz konusu projenin işsizliğe çare olacağını vurgulayan Proje Koordinatörü Efsun Güven, merkezin 15 Haziran Pazartesi günü eğitim vermeye başlayacağını söyledi. Ailelerin kendi ihtiyaçlarına göre bu ürünleri ürettiğini belirten Güven, şunları söyledi; Üretilen ortamın sağlık kuralları ile bağdaşmadığı halde bu ürünler yine de bölge insanınca sevilerek tüketiliyor. Bu proje ile bölgede marmelât yapma ve pekmez ve marmelat ürünleri yetiştirme kültürü gelişecektir. Kavak'ın işsizlikten dolayı fazla miktarda göç veren ve mevcut şartlar itibariyle iş bulmanın zor olduğu bir yerleşim birimi olduğunun da altını çizdi; " Kavak'ta bulunan mevcut sanayi, kadınların istihdamını sağlamaya cevap verecek düzeyde değildir. Organize Sanayide kurulacak fabrika ile seri üretime geçilecek. Ürünler arasında bol miktarda ve doğal ortamda şeker pancarı, kuşburnu, böğürtlen, üzüm, yabani elma, yabani armut ve kızılcık meyveleri yetiştiriliyor."
Münir Ramazan AKSOY