Perakendeciler tarımı konuştu

Perakendeciler tarımı konuştu
Samsun'un önde gelen büyük toptan perakende satış yapan mağaza sahipleri, Perakendeciler Derneğ'inde (PERDER) biraraya gelerek, "İyi Tarım Uygulamaları" konulu konferansta buluştu. Perakendeciler, Samsun tarımını ve çiftçilerin durumunu masaya yatırdı.

Karadeniz Bölgesi'nin tek Perakendeciler Derneği olan PERDER Samsun'da toptan perakende satış yapan firma firma sahipleri ve temsilcileriyle yaptığı bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Dün gerçekleşen toplantıda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2004 yılında kırsal alandaki kalkınmayı ve çiftçinin eğitilebilmesi için "İyi Tarım Uygulamaları" adı altında çıkardığı kanun ile ilgili bir toplantı yaptı. Toplantıya, PERDER Samsun Şube Başkanı Bayram Akyüz, Başkan Yardımcısı Mülayim Tuğlu, Tarım İl Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisleri Fatih Öğütcü, Aysel Atalay'ın yanı sıra perakende satış yapan firma sahipleri katıldı.

TARIMDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANACAK

Toplantının başında söz alan Ziraat Mühendisi Aysel Atalay, bu uygulamanın üreticilere faydaları konusunda bilgi verdi. Atalay, "İyi Tarım Uygulamaları'na göre üretim yapan üretici, toprağını erozyon ve tuzlanma gibi tehlikelerden korur ve sadece birkaç yıllığına değil sürekli bol ürün alma şansına sahip olur. Uzun vadede üretim maliyetlerinde düşüş dolayısıyla karda artış imkanı sağlar. Sertifikalı üretilen ürünler daha sağlıklı ve güvenilir olduğu için iç ve dış pazarda tercih edilme sebebidir daha kolay pazar bulur. Tarımsal zararlı hastalıklara karşı Entegre Mücadele ve Entegre Tarım Yöntemleri kullanılarak tarımın sürdürülebilirliğini sağlar. Rekabet şartlarında önde olmayı ve perakendecilerle nitelikli anlaşma sağlar" dedi.

ÜRETİCİLERE BÜYÜK KATKI

Bu uygulamanın tüketicilere olan faydalarına da değinen Atalay, şöyle konuştu: "Kaliteli ürün yetiştiriciliğine olanak sağladığından gıda güvenliği ve insan sağlığı ile ilgili riskleri azaltır. Tarım ürününün kaynağı hakkında yeterli bilgiyi (izlenebilirliği) sağlar. Tarım ürününde kalite ve güvenilirliği sağlar, tüketicilerin kalite, gıda güvenliği ile ilgili taleplerini başarı ile karşılar. Perakendecilere Faydaları ise kaliteli ürün yetiştiriciliğine olanak sağladığından, halk sağlığı ve tarım ürününün güvenilirliği ile ilgili endişeleri ortadan kaldırır. Üretici ile nitelikli anlaşma olanağı sağlar. Tüketicinin ürüne olan güveniyle talepte artış beklenir. Yasal düzenlemelere uygunluk göstermesi nedeniyle engellerin ortadan kalkmasına olanak sağlar"

DOĞADA BOZULMALAR VAR

Bu uygulamaların hepsinin Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde gerçekleştiğini belirten Atalay, "Biz kanunlarımızı ve mevzuatlarımızı Avrupa Birliği'ne gireceğimiz için o sürece de uyduruyoruz. Bu sürece en zor ayak uyduracak olan bakanlıkta Tarım Bakanlığı'dır. Şu anda iyi tarım uygulayan ve satan sertifika alan üreticilerimiz vardır. Şu an kışlık sebze olarak lahana, kırmızı lahana, brokoli karnıbahar sertifkasını alan üreticilerimiz var. İyi tarım uygulamalarının amacı nedir? Çevreye insana ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılmasıdır. Doğal kaynakların korunması biliyorsunuz çevrede ve doğada bir takım doğal bozulmalar meydana geliyor. Bunların başında küresel ısınma, iklim değişikliği, ozon tabakası delinmesi geliyor. Buna neden olan kozmetik ürünleri değil, sera gazları salınımında yapılan yanlış uygulamalardır. Bu uygulamada yapılmak istenen tarım da izlenebilirliği ve sürdürülebilirliği sağlamaktır. Mesela bir gıda ürettiniz bu ürünü kimin ürettiği o kişinin gübre olarak ne kullandığı hangi kimyasalları kullandığını tüketici, tükettiği ürünün detaylarını paketin üzerinde görebilecektir. Sürdürülebilirlikte bu uygulamanın sürekli yapılabilecek durumda olmasını hedefliyoruz. Bunu yaptığımızda sağlıklı ve güvenilir gıda elde etmiş oluyoruz. Tarım Bakanlığı' nda daha önceden "İyi tarım uygulamaları diye bir birim yoktur" diye konuştu.

Zekeriya FIRAT