PEYNİRCİLER DİKKAT !
2016 yılının başlamasıyla Türk Gıda Kodeksi kapsamında yeniden düzenlenen yürürlüğe uymayan peynir satıcılarına büyük cezalar verilecek.
Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, "Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'ne aykırı üretim yapanlara, 15 bin 499 TL, etiket bilgileri uygun olmayan peynir satıcılarına ise 7 bin 748 TL idari para cezası uygulanacak" diye konuştu.
YAĞ ORANLARI DÜZENLENDİ
Ülke genelinde yaygın olarak üretilen beyaz peynir, kaşar peyniri, tulum peyniri gibi peynirleri tanımlayan tebliğ ile peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta satışa sunulacağını söyleyen Güven, "Kuru maddede en az yüzde 45 yağlı olan peynirler tam yağlı kategorisinde yer alırken, yüzde 45-25 yağlı olanlar yarım yağlı, yüzde 25-10 yağ içerenler az yağlı, yüzde 10 altında yağ içerenler ise yağsız şeklinde adlandırılacak ve yağlılık sınıfı, etiket bilgilerinde ürün adıyla aynı yüzde ve aynı puntoda kolay görülebilecek şekilde belirtilecek. Bu tebliğ kapsamında piyasaya arz edilen peynirlerden kuru maddede süt yağı içeriği % 25’ten daha az olanlarda yağı azaltılmış ve benzeri ifadeler kullanılabilecek. Bu Peynirlerin süt yağı miktarı etiketin ön yüzünde ürün adı ile birlikte tebliğde tanımlanan x-yüksekliğinin en az 3 mm olduğu punto büyüklüğündeki karakterler kullanılarak ‘‘kuru maddede en çok %.....süt yağı içerir’’ şeklinde belirtilecektir" diye konuştu.
"AROMA KULLANILAMAYACAK"
Peynirlerin etiketinde veya ambalajında tüketicinin yanıltılmasına neden olan "köy peyniri, geleneksel peynir, doğal peynir, çiftlik peyniri" gibi ibarelere yer verilemeyeceğinin altını çizen Güven, "Tebliğe göre koyun sütü aroması, keçi sütü aroması ve tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri peynir üretiminde kullanılamayacak. Sadece tek bir türe ait süt kullanılarak üretilen peynirlerde, türün adı peynir adı ile birlikte etikette belirtilebilecek ve hayvanın resmi kullanılabilecek. Bu tebliğ kapsamında olgunlaştırılarak piyasaya sürülen peynirlerde etiket bilgilerinde son tüketim tarihine ilave olarak gün/ay/yıl olarak üretim tarihi de belirtilecek" şeklinde ifadelerde bulundu.
OLGUNLAŞTIRMA SÜRESİ EN AZ 4 AY
Yeni düzenlemeye göre çiğ sütten üretilen peynirlerde olgunlaştırma süresinin en az 4 ay olacağını ve bu tür peynirler için her türlü hijyen şartlarının sağlanacağını kaydeden Güven, Çiğ sütten üretilen peynirler dahil olgunlaştırılarak piyasaya arz edilen peynirlerin etiketinde; "üretim tarihinden itibaren en az… gün olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmiştir" ibaresi yazılması zorunlu olacak. Küflü peynir üretimi de kontrol altına alınacak. Küf türleri ile olgunlaştırılan peynirlerin üretiminde kullanılacak küf türleri ve kullanın şartları Bakanlıkça belirlenecek. Küf türleri ile olgunlaştırılarak üretilen peynirlerin etiketinde '…………' küf türleri kullanılarak olgunlaştırılmıştır.’’ ibaresi yer alacak" dedi.
PEYNİRLERİN NEM VE TUZ İÇERİKLERİ
Peynir üretiminde türüne göre değişmek üzere, kuru maddede yüzde 3 ile 7,5 arasında tuz kullanılabileceğini belirten Güven, "Bu tebliğ ülkemizde yaygın olarak üretilen peynirlerin türüne göre değişmek üzere nem miktarını en az % 40 en fazla % 80 şeklinde sınırlandırıyor. Peynirlerin muhafaza edilmesi, taşınması ve piyasaya arz edilme sürecinde 10°C'nin altında tutulması zorunlu olacak" diye konuştu. Onur EMİRZA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.