Plan şart
Sağlık, kültür, deniz, kış, dağ turizminin "laftan" öteye gidemediği belirterek plansız turizm yatırımlarını eleştiren Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, "Herkes kafasına göre iş yapıyor, çılgın çok. Bu işler tesadüfen olmaz ama Samsun'da her şey maalesef böyle yürüyor" dedi
Samsun Turizmciler Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, Samsun'da son yıllarda tartışılan turizm konusunun gerçekçi boyutlarda masaya yatırılması ve alt yapı çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi. Samsun'un turizm karakterinin çıkartılması için öncelikle bir envanter çalışması yapılmasını isteyen Yavuz, alanında uzman isimlerin önerileri dikkate alarak yeni bir "turizm mastır planı" hazırlaması gerektiğini kaydetti.
SAMSUN NE TURİZMİ
YAPACAĞINI BİLMİYOR
Her işte olduğu gibi turizmde de önemli olanın "planlama" olduğuna dikkat çeken Yavuz, şöyle konuştu: "Bir iş planlanmadan, kendiliğinden gelişirse bazı yanları eksik kalır. Elbette ki, kendinden gelişim doğaldır ancak planlı gelişmeyle atılan bir adım, üç adıma çıkartılabilir. Turizm planlaması bunun için şarttır. Samsun'un en önemli eksikliği ise bir turizm planlamasının olmamasıdır. Samsun'da deniz turizmi mi?, kültür turizmi mi?, sağlık turizmi mi?, eğitim turizmi mi?, dağ turizmi mi?, yayla turizmi mi? yapılacak öncelikle buna karar verilmeli. Yıllardır konuşulur, biz de konuşuyoruz tecrübelerimize dayanarak bir şeyleri konuşuyoruz ama bizim de ilimizde bir program yok."
LADİK'E BİN YATAKLI OTEL
KURMAK HAYALCİLİKTİR
Samsun'da planlama ile ilgili bir takım eksikliklerin olduğuna dikkat çeken Yavuz, Ladik'te kurulması düşünülen kayak merkezi örneğini vererek, plansız yürütülen çalışmaları hatırlattı. Yavuz, "Örneğin, dağ turizmini ele alabilirsek, planlama ile ilgili yanlış bir konu var. TOKİ bin kişilik bir otel yapmayı planladı ve ihaleye çıktı. Kimse girmedi, neden? Çünkü dağ otelciliği çok zordur. Popüler yerlere bakalım. Uludağ, Kartalkaya, Palandöken, Erciyes vs... Buradaki oteller kaç gün çalışıyor? Kurban Bayramı kışa geldiği zaman, Şeker Bayramı kışa geldiği zaman, yılbaşında 1 gün, sömestr da 15 gün, hafta sonlarını da toplarsak bir yılda 30 gün çalışıyorlar. Bu da 12 ayın 1 ayı demektir. Çok düşük bir oran. Dolayısıyla kış otelleri zor ve pahalı yatırımlardır. Şimdi, daha telesiyejin olmadığı Ladik'te sen bin yataklı bir otel yapmaya kalkarsan, bu halaycılık olur, plansızlık olur. Ne dersek diyelim. Böyle bir yatırımın yapılma düşüncesi bile baştan yanlış. İnsanların emeğine yazık. Konuşmaya yazık. Söylenenlere yazık. Bu plan program olmamasından kaynaklanıyor" dedi.
TURİZM İÇİN BİR MASTIR
PLANI HAZIR OLMALI
Ladik'in bir kayak merkezi olmaya çok müsait olduğunun altını da çizen Yavuz, alt yapı çalışmalarının yanı sıra istatistiki rakamların da değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Yavuz, Samsun'un kayak merkezi olarak diğer kentlere uzaklıklarının da önemini belirterek, "Evet, Ladik bir kayak merkezi olabilir. Mevsim olarak müsaittir. Samsun gibi bir metropole yakın olması iyi bir durumdur. Samsun gibi bir metropole yakın olmasına yakın ama İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollere de çok uzak. Oradan ulaşımı zor. Bunları da dikkate almak gerekiyor. Samsun'da kaç kişi kayak yapıyor? Kayak kulübü var mı? Kaç tane üyesi var? diye bunların alt yapısı araştırılmalı. Orada bir tesis yapılabilir ama tesisin, o bölgenin gelişmesi için 20-25 yıllık bir mastır planı hazır olmalıdır" diye konuştu.
TRİLYONLARCA LİRAYA
YAZIK OLDU
Turizm gibi önemli sosyal ve ekonomik planlamaların tesadüfi hamlelerle gelişemeyeceğini sözlerine ekleyen Yavuz, şunları söyledi: "Bu olaylar tesadüfen olmaz. Samsun Valisi, Turizm Müdürü, Turizm Derneği bu konuya ilgili olabilir ama böyle olmaz bu iş. Bu işin bir planlamasının yapılması lazım. Planlama da uzmanlık işidir. Bu benim işim değil. Planlama uzmanlık işidir. Birileri fikirlerini söyler, birileri, 'nasıl hayata geçireceğiz' diye plan program yapar. Samsun'da işler maalesef böyle yürüyor. Geliyor TOKİ, 'Gel buraya bir otel yap', birisi kafasına esiyor, oradan biri bir inşaat yapıyor, çılgın çok. Eskiden böyleydi, birisi girerdi binaya orayı yapardı, o bina orada boş dururdu. Trilyonlarca liraya yazık günah olurdu. Bu anlayış yıkılmalı, planlamalar hazırlanmalı." Yavuz, herhangi bir turizm planlaması konusunda üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirmeye de hazırlıklı olduklarını vurgulamayı ihmal etmedi.
Miraç ÖZTÜRK