Polikistik Over Kadın Sağlığını Nasıl Etkiler?
Polikistik over sendromu İstanbul ve diğer illerimizde sık görülen ve kadın üreme sağlığını etkileyen önemli sorundur. Op. Dr. Özlem Aras polikistik over ve diğer kadın sağlığı sorunlarının tedavisinde, başarılarıyla öne çıkan bir isimdir. Fonksiyonel tıp İstanbul ve diğer metropollerimizde her geçen gün daha fazla ilgi gören bir yaklaşım olup Op. Dr. Özlem Aras bu konuda da bilgi ve destek alabileceğiniz bir isimdir.
Polikistik over sendromu, kadınların yumurtalıklarında ve bazı durumlarda adrenal bezlerde normale göre daha fazla androjen üretilmesi durumu olarak tanımlanabilir. Androjen her kadında bir miktar üretilmekle birlikte, bu seviye polikistik over sendromu olan kadınlarda daha yüksektir. Bu durumda vücuttaki kıl miktarı ve büyümesi artabilir, akne ve düzensiz adet periyodu görülebilir. Kadınlar polikistik over sendromu belirtilerini farklı şiddette yaşayabilirler. Bu nedenle her kadının PKOS deneyimi birbirinden farklı olabilir.
Site: https://www.ozlemaras.com/fonksiyonel-tip/
Polikistik Over Sendromu Kimlerde Olur? Neden Olur?
Polikistik over sendromu her ırktan ve uyruktan kadında görülebilir. Tam olarak kanıtlanmış olmasa da araştırmalara göre PKOS’un genetik kaynaklı olabileceği düşünülmektedir. Polikistik over sendromu olan pek çok kadının ailesindeki diğer kadınlarda da PKOS vardır. PKOS’ta androjenler ya da erkeklik hormonları dengesizdir. Bu dengesizliğin vücuttaki farklı sistemleri etkilemesi mümkündür. Bu nedenle PKOS her kadında farklı belirtiler göstermektedir. Aynı zamanda PKOS tipik olarak kadınların kan şekeri üretimindeki problemlerden de sorumlu olur. Ergenlik döneminde belirmeye başlayan semptomlar yetişkinlik dönemi boyunca sürebilir.
Polikistik Over Sendromu Komplikasyonları
Adet dönemleri düzenli olmayan ve periyotlar arasında 60 günden fazla zaman bulunan kişiler, endometriyal kanser açısından risk grubundadırlar. Endometriyal tabakanın düzenli bir şekilde atılması, anormal hücrelerin gelişiminin önlenmesinde rol oynar. Bu durumda adet periyotlarının düzenlenmesi için doktorlar doğum kontrol hapı gibi ilaçlar verebilirler. Ayrıca insülin direncinin ya da kan şekerinin düzenlenmesinde de zorluk yaşanabilir. Bu da tip 2 diyabet, yüksek kolesterol, kardiyak hastalık ve metabolik sendrom açısından risk yaratır.
Metabolik sendrom; obezite, diyabet ve yüksek kolesterolün bir kombinasyonu olarak tanımlanabilir. Bu komplikasyonların gelişme şansının azaltılması için sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz programları uygulanmalıdır.
Polikistik Over Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Polikistik over sendromunun tedavisi amacıyla farklı yöntemlere başvurulabilir. En önemli konu, fazla kilosu olan kişilerin kilo vermesidir. Alınan kalori miktarının sınırlandırılması, basit şeker tüketiminin azaltılması, yağsız protein ile lifli gıda tüketiminin artırılması ve düzenli egzersiz yapılması halinde vücudun insüline cevabı artırılabilir. Bu sayede androjen üretimi azaltılabilir. Bu sayede semptomlar azalabilir, adet döngüsü düzene girer ve daha kolay gebe kalmak mümkün olabilir. Semptomların düzelmesine yardımcı olan ilaçlar bulunsa da kilo vermek bu konuda atılabilecek en iyi adımdır.
Site: https://www.ozlemaras.com/polikistik-over-sendromu/
Menstrüel Periyotların Düzenlenmesi
Bebek sahibi olmayı planlamayan kadınların tercih edebileceği ilk yöntem, doğum kontrol hapı kullanmaktır. Doğum kontrol hapları kadınların hormonlarının düzenlenmesine yardımcı olan östrojen ve progesteron kombinasyonunu içerir. Böylece menstrüel periyotlar daha düzenli olur. Bir süredir adet görmeyen kişilere doktorlar gerekli görmeleri halinde kanamayı tetikleyici ilaçlar verebilir. Bu ilaçların kullanımına başlanmadan önce hamile olunmadığından emin olmak gerekir.
Nadir olmakla birlikte PKOS tedavisi amacıyla ovaryan drilling olarak adlandırılan cerrahi prosedür uygulanması gündeme gelebilir. Bu prosedür dahilinde hekim tarafından küçük kesiler açılır ve çok küçük bir kamera kullanılması yoluyla genişlemiş ovaryan foliküllerin yakılması işlemi gerçekleştirilir. Androjenin ve LH salgılanmasının azalması sonucu ovülatuvar periyotların tetiklenmesi amaçlanır.
Ovaryan Wedge Resection yani yumurtalıktan bölüm çıkarılması, daha az kullanılan bir yöntemdir. Yumurtalıkta kalıcı hasara neden olma riski vardır. Bu nedenle PKOS tedavisinde tavsiye edilen bir yöntem değildir.
Polikistik Over Sendromu İle Başa Çıkabilirsiniz
Polikistik over sendromu ile başa çıkmak zaman zaman zor ve ağrılı bir süreç olabilir. PKOS’lu kadınlar bazı semptomlar nedeniyle olduğu gibi gebe kalma güçlüğünden dolayı da kendilerini yalnız hissedebilirler. Hormonal değişiklikler tüm vücut sistemlerini etkileyebilir. Kıllanmada artış ya da erkek tipi saç dökülmesinde olduğu gibi saç kaybı yaşanabilir. Bu semptomların yönetilmesi ve gebe kalma sürecinin kolaylaştırılabilmesi için faydalanılabilecek çeşitli yöntemler olduğu unutulmamalıdır.
Doktor tavsiyelerine eksiksiz bir şekilde uymak sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirmeye ve doğru bir tedavi yürütülmesine yardımcı olabilir. Bu sayede istenmeyen semptomların ortadan kaldırılması ya da mümkün olduğunca azaltılması söz konusu olabilir. Polikistik over sendromu tip 2 diyabet, endometriyal kanser ve kardiyovasküler hastalık ile bağlantılı olabileceği için hastalığa ne kadar çabuk müdahale edilirse, diğer anormal semptomların o kadar çabuk belirlenmesi sağlanabilir.
Gebe kalmayı deneyen ancak adet düzensizliği olan kadınlarda yumurtlama olmaması söz konusu olabilir. Periyotların bir takvim üzerinden takip edilmesi, hangi sıklıkta adet görüldüğünün belirlenmesini sağlayabilir. Gerekli durumlarda vakit geçirmeksizin kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekliliği göz ardı edilmemelidir.
Sayfa: https://www.ozlemaras.com/
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.