'Polipler zamanında tedavi edilmezse kansere neden olabilir'

'Polipler zamanında tedavi edilmezse kansere neden olabilir'
Beslenme alışkanlıkları, fazla kilolar, sigara kullanımı, kırmızı etin aşırı tüketimi, genetik faktörler gibi sebeplerle gelişen kalın bağırsak rahatsızlıklarının oluşumunda poliplerin etkisine dikkat çeken ...

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Gülçin Polat, tedavi edilmemesi durumunda kalın bağırsak kanserine yol açabileceğine vurgu yaptı. 

Medicana Sivas Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Gülçin Polat, mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan kaynaklanan ve organın iç yüzeyine doğru büyüyen poliplerin vücutta belirti vermeden çoğaldığını, genellikle belirti verdiğinde ise kansere dönüşmüş olabileceğini ifade etti. Poliplere hiçbir müdahale yapılmadığı takdirde yok olmadığına işaret eden Uzm. Dr. Gülçin Polat, kanserlerin büyük oranda poliplerden geliştiği konusunda uyarıda bulundu. Yapılan araştırmalarda bağırsak poliplerinin erişkin yaş grubunun yüzde 1 ile 12’sinde, 70 yaş üstünde ise yüzde 40 oranında görüldüğü bilgisini veren Uzm.Dr. Gülçin Polat, kalın bağırsak poliplerinin farklı çeşitleri olduğunu belirtti. Ailesinde polip veya kolon kanseri geçmişi bulunan kişilerin düzenli takibinin yapılması gerektiğini kaydeden Polat, 2 santimetreden büyük poliplerin tehlikeli olabileceğini ve çıkartılması gerektiğini vurguladı.

Şiddetli ağrı, bağırsak tıkanıklığı, kilo kaybı gibi şikâyetlerle uzman doktora başvuran kişilerin genellikle hastalığın ileri evrelerinde olduğunu vurgulayan Dr. Gülçin Polat, 40 yaş ve üzerinde makat bölgesinde yaşanan kanamaların sebeplerinin detaylı araştırılması tavsiyesinde bulundu. Kalın bağırsak poliplerinin kolonoskopi veya bağırsak röntgeni ile tespit edilebildiğini aktaran Polat, nadiren kanama, mukus salgısı, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve karın ağrısı gibi belirtileri olabileceğini belirtti. 

“POLİPLERDE RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT EDİN”

Gastroenteroloji Uzman Polat, poliplerin genellikle 40 yaş civarında başladığını, ülseratif kolit ve chrohn hastalığı gibi iltihabi bağırsak hastalığı zemininde geliştiğinde kanser riskinin arttığını, genetik faktörlerin önemli olduğunu ve sigara, alkol, hareketsizlik, obezite gibi durumların da risk faktörleri arasında olduğunu dile getirdi. Kalın bağırsak poliplerinin çoğunlukla erken dönemde belirti vermediğine dikkat çeken Dr. Polat, poliplerin kolonoskopi, sanal kolonoskopi veya ilaçlı bağırsak röntgeninde görülebileceğini ve işlemler öncesinde bağırsak hazırlığının gerektiğini ifade etti. 

“TEDAVİ EDİLMEZSE KANSERE NEDEN OLABİLİR”

Poliplerin tedavi edilmemesi durumunda kalın bağırsak kanserine dönüşebilme ihtimalinin olduğuna işaret eden Polat, genetik veya yaşam şekli sebebiyle risk grubunda yer alan kişilerin düzenli kontrollerini yaptırmasını tavsiye etti. Tanı yöntemleri ile belirlenen poliplerin dikkate alınması gerektiğini belirten Polat, kolonoskopi ile polipin kansere dönüşme riskinin anlaşılamayacağını ifade ederek alınması önerisinde bulunarak, kalın bağırsak poliplerinin bir kısmına elektrokoter ile dokunmanın yeterli olduğunu, bazılarına ise snare ile müdahale ederek almak gerektiğini belirtti. 

Bu tedavi yöntemlerinin ayakta yapıldığını ifade eden Dr. Polat, patoloji sonucunda kanser teşhis edildiği taktirde hastaya laparoskopik cerrahi, açık cerrahi ile müdahale edilebileceğini söyleyerek, "Polipektomi işlemi sonrasında sağlam doku ile kanserli doku arasında 2 milimetreden fazla bir sınır olduğu belirlenirse kanser türü orta differensiye veya iyi differensiye tipte ise veya lenf tutulumu yoksa endoskopi işlemi ile kitlenin çıkartılması yeterli olacaktır" dedi. CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.