Probiyotikler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Probiyotikler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Organik, probiyotik gibi kavramlar son yıllarda hayatımıza çok hızlı giriş yaptı. İnsanların beslenme bozukluğuna bağlı olarak hastalıkların artması ve çözüm zorluğu en büyük sebep.

 

Organik, gibi kavramlar son yıllarda hayatımıza çok hızlı giriş yaptı. İnsanların beslenme bozukluğuna bağlı olarak hastalıkların artması ve çözüm zorluğu en büyük sebep. Hangi yaşta olursak olalım; ciddi hastalıkların tehdidini alıyoruz. Bu olumsuzluğu yok etmek tamamıyla mümkün değil. Ancak en aza indirgemek için yapılan çok verimli bilimsel araştırmalar var.

Organik beslenmek belki her zaman mümkün değil. Ama probiyotik içeren besinlere erişmek çok daha basit. Doktorların probiyotik beslenmeye önem vermemiz gerektiğini hatırlatmaları ambalajlı ürün satıcılarını da hareketlendirdi. Yoğurt, kefir, süt, peynir gibi ürünler yolu ile probiyotik ürün satışları hız kazandı.

Probiyotik Nedir?

Latin dilinden türemiş ve dilimize "Probiyotik" olarak yerleşmiş bir terimdir. En kısa tanımı ile anlamı "yaşam adına, yaşam için" kavramına karşılık gelir. Bir besinin probiyotik faydasının olması tek koşula bağlıdır. O da faydalı bakteri içermesi gerekliliğidir. Birçok farklı türü vardır. En doğalıyla besinlerden elde edilmesi hedeflenir. Ancak yeterli gelmediğinde ilaç ve vitamin takviyesi ile ekleme sağlanır. Faydalı mikroorganizmaların bir araya gelerek oluşturduğu gruba bağırsak florası denilir.

Biz hastalık ya da bozulma olduğunda bağırsak florasının bozulduğu görülür. Durumu düzeltmek adına flora düzenleyici ilaç takviyesi yapılır. Bağırsaklarımızın çalışma düzenini sağlayan ve mide asit dengesine yardımcı olan yararlı bakterilerdir. Ancak kronik bir rahatsızlığımız yok ise bu faydalı bakterilerin bağırsaklarımızda uzun süreli yerleşip kalması gerekir.

Probiyotikler Vücudumuzda Nerede Bulunur?

Probiyotik bakteriler vücudumuzda belli yerlerde bulunur. Bir kısmı mutlaka sindirim sistemimizde yer alır. Yediğimiz besinlerden elde edilecek yararlı bakteriler ilk burada elde edilerek işlenir. Kalan kısmı ise kalın bağırsak organımızda bulunur.

Bağırsaklarımızı faydalı bakterilerle doldurmaya başladığımızda vitamin üretmeye de başlarız. Vücudumuz için gerekli olan vitaminlerin büyük kısmı bu şekilde sağlanır. Sık sık antibiyotik kullanmak bu konu için de olumsuz anlama gelir. Eğer hayatı boyunca fazla antibiyotik kullanmışsanız; vücudunuzdaki bu faydalı bakteriler direnç göstermez.

Ev yapımı yoğurt, ayran, kefir ve peynir bu tip bakterileri elde etmemiz için çok gereklidir. Ayrıca ev ortamızda yapılan turşu türleri de probiyotik besin kaynağıdır.

Probiyotik takviyelerini incelemek için sitesini ziyaret edebilirsiniz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.