Ramazan ayında nasıl beslenmeliyiz? İşte cevabı...
Ramazan Ayı'nda yağlı yiyeceklerden uzak durulmasını, iftar ve sahur arasında bol bol su tüketilmesi gerektiğini, metabolizmanın harekete geçmesi içinde yürüyüş yapılması gerektiğini söyledi.
İslam aleminin büyük bir heyecanla beklediği onbir ayın sultanı Ramazan'a geldi. Ramazan ayında oruç tutulması ile ortaya çıkan beslenme şekli diğer aylardaki beslenme şeklimizden çok farklı olduğundan uzmanlar beslenme konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, oruç tutanların Ramazan Ayı'nda iftar ve sahurda yeme ve içmelerine mutlaka dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.
Ramazan ayı için her evde hummalı bir hazırlık başladı. Hurmalar, güllaçlar, peynirler, etler mutfakta yerini aldı. Ramazan bereketiyle geldi gelmesine ama Ramazan’ın beraberinde fazla kilolar da gelmesin diye önlemi baştan almak lazım. Peki, Ramazan’da ne yapmalıyız? Nasıl beslenmeliyiz?
Samsun Büyük Anadolu Hastanesi doktorlarından Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu bu sorulara yanıtlayarak önemli bilgiler verdi.
İFTAR SONRASI YÜRÜYÜŞ YAPIN
Mutlu, "Yaklaşık 18 saat aç kalan vücut iftarda hem fiziksel hem de ruhsal açlığını gidermek ister. Unutulamamalıdır ki normal zamanda vücudumuzun ne kadar besine ihtiyacı varsa Ramazan’da da bu miktar aynıdır. Beslenme ipuçları olarak; orucu 1 su bardağı ılık suyla açıp, 1 veya 2 adet hurma yenilebilir. Ardından çorba içilip 10-15 dk dinlenilmelidir. Çorba olarak yoğurtlu ve soğuk çorbalar hem yaz günlerinin sıcağından kurtulmak hem de gün boyunca aç kalan vücudun ihtiyacını karşılamak için tüketilebilir. Daha sonra ana yemeğe geçilip yanında mutlaka az yağlı süt ürünleri ( yoğurt, cacık, ayran gibi) ve yağsız, bol yeşillikli salata olmalıdır. Komposto şekersiz tüketilmelidir. Ana yemeklerde kızartmalar, ağır, yağlı yiyecekler tercih edilmemeli, ızgara, haşlama, buğulama şeklinde pişirilmiş sebze ağırlıklı yemekler tercih edilmelidir.
Ramazan’ın simgelerinden olan pide ise; orta boy pidenin sekizde birinin 1 dilim ekmeğe tekabül ettiği unutulmamalı, haftada iki gün pide tercih edip kalan günlerde tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Çünkü oruçla birlikte değişen beslenmemiz kabızlığa sebep olmaktadır. İftardan 30-45 dk sonra orta tempoda yürüyüş yapılmalı, yavaşlayan metabolizma harekete geçirilmelidir.” Dedi.
BOL BOL SU TÜKETİN
İftarla sahur arasında 2-2.5 lt su içilmesi gerektiğini, çay, kahve çok tüketilmemelidir diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Hilal Mutlu, “Çay, kahve suyun yerini tutmadığı gibi idrarla su atımına da sebep olur. İftar ve sahurun haricinde 2 ara öğün yapılmalıdır. Ara öğünlerde meyve, yoğurt, süt en iyi seçeneklerdir. 1 su bardağı maden sulu ayran da gün içerisinde terle kaybedilen mineralleri geri almak için güzel bir alternatiftir. Şerbetli ve hamur tatlıların yerine haftanın 1-2 günü az şekerle hazırlanmış sütlü, meyveli tatlılar veya 2-3 top dondurma yenilebilir.
Sahurda ise; protein ağırlıklı kahvaltılıklar sizi gün boyu dinç tutar. Yumurta, az yağlı peynir, yeşillikler, tam tahıllı ekmekler, ceviz sahurun en iyi seçenekleridir. Pratik bir öğün tercih etmek isteyenlere ise az yağlı süt, yulaf ezmesi ve taze meyvelerle hazırlanmış lif içeriği yüksek bir öğün önerilebilir. Sonuç olarak; çok hareket, çok su ve dengeli-düzenli beslenme ile Hoş geldin Ramazan." Diyerek sözlerine son verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.