RAMAZAN’ DA DOĞRU BESLENME

RAMAZAN’ DA DOĞRU BESLENME
İftarda hızlı ve aşırı besin alımından sakınılmalıdır. Midenin aniden dolması, yanma, reflü, gastirt gibi birçok mide rahatsızlığının dışında, tansiyon ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilir.

Medical Park Samsun Hastanesi, Diyetisyenlerinden Mine Özkazanç Akren ramazanda sağlıklı beslenmek için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi verdi. Akren “Ramazan boyunca yapılan beslenme yanlışlıklarını düzelterek, kan kolesterol seviyenizi düzenleyebilir, reflü, gastirit gibi mide rahatsızlıklarını önleyebilir, kabızlık veya diğer sindirim sistemi hastalıklarını engelleyebilir, en önemlisi, ramazan ayı boyunca kendinizi daha sağlıklı ve aktif hissedebilirsiniz.” diye konuştu.
Oluşabilecek sağlık problemlerini önlemek için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi veren Diyetisyen Mine Özkazanç Akren “Günlük alınması gereken enerji ve besin miktarı iftar ve sahur arasına düzenli olarak dağıtılmalıdır. Sahura mutlaka kalkılmalıdır. İftar ile sahur arasında mutlaka en az 2 ara öğün yapılmalıdır. Ramazan ayı boyunca; iftardan sahura kadar geçen süre boyunca; tüm besin gruplarından ( süt ve türevleri, et, yumurta ve kuru baklagil, tahıllar, sebze ve meyveler, yağlar ) her gün yeterli miktarda alınmalıdır. Ramazan ayı ile birlikte su tüketimi azalmaktadır. Bu yüzden günlük su tüketimine dikkat edilmelidir. Günde ortalama 2,5 lt su tüketilmeli, İftar ve sahur arasına dengeli bir şekilde yayılmalıdır.”
Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılması gerektiğini söyleyen Dyt. Akren “ Sahurda, karbonhidrattan zengin gıdalar tüketildiği zaman, insülin hormon salınımı artar. Bu da gün boyunca kan şekerinizde ani düşüşlere neden olabilir. Sahurda; yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda ve iftarda, hızlı sindirilen, yani beyaz un ve şeker içeren besinler yerine, posa içeriği yüksek ( sebze, salata, meyve vb.) ve yavaş sindirilen besinler tercih edilmelidir. Böylece iftara kadar acıkma hissiniz azalacaktır. Sahurdan sonra hemen yatılmamalı, evin içinde yapılan küçük yürüyüşler veya hareketler ile yenilen yemekler sindirilmelidir.”şeklinde ifade etti.
Medical Park Samsun Hastanesi, Diyetisyenlerinden Mine Özkazanç Akren “İftarda, barsak hareketlerinizin yavaşlamaması için, esmer ekmek, sebze veya salata gibi posa içeriği yüksek gıdalar tercih edilmelidir. İftarda hızlı ve aşırı besin alımından sakınılmalıdır. Midenin aniden dolması, yanma, reflü, gastirt gibi birçok mide rahatsızlığının dışında, tansiyon ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle; iftarda; çorba, salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri gibi hafif yemeklerle öğüne başlanmalı, mümkün olduğunca yavaş yenmelidir. 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçilmelidir. Ramazan ayı, aç kalarak zayıflamak anlamında değildir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı ile kilo verme fırsatı yakalanabilir. İftar sonrasında yağlı ve şerbetli hamur tatlıları yerine daha hafif olan hamur tatlıları tercih edilmelidir.”dedi. Leyla Asan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.