Ramazan sonrası beslenme

Ramazan sonrası beslenme
Samsun Gazi Devlet Hastanesi Diyetisyen uzmanı Aysun Yüksel, bayramda mutfak kültürünün genelde şekerli gıdalardan oluştuğunu belirterek bayram sonrası beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Türk yemek kültürünün vazgeçilmez yiyeceklerinden olan hamurişi ve tatlıların çok tüketilmesi halinde sağlığı tehtit ettiğini söyleyen Samsun Gazi Devlet Hastanesi Diyetisyen uzmanı Aysun Yüksel, bayram boyunca dengeli beslenmeye önem verilmediğinin altını çizerek, "Bayramda güni içinde tüketilen yiyecek miktarı artmaktadır. Bu yüzden gıda tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Yağ, karbonhidrat ve basit şeker içeriği yüksek olan ağır hamur tatlılarının tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Kendisi tatlı ancak sonuçları ağır olan şekerin çok fazla tüketilmesi durumunda istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. İkram edilen şeker ile şekerli yiyecek ve içecekler beslenme düzeninin bozulmasına neden olur" dedi.

AŞIRI KİLOYA DİKKAT

Bayram ziyaretlerinde genel olarak yiyecek tüketiminin fazla olduğunu buna bağlı olarak da enerji, yağ ve tuz alımının artırdığını belirten Yüksel,"Bunlara bağlı olarak kalp, böbrek, karaciğer, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerin sağlıkları olumsuz etkilenebilir. Az ve sık sık günde en az 6 öğün şeklinde miktarları azaltarak her besin grubundan alınması ramazan çıkışında beslenme için en doğru olanı. Aksi takdirde halsiz kalındığı gibi aşırı kilo alma durumu da ortaya çıkabilir" diye konuştu.


Fahri Kılıçaslan