Ramazan sonrası için önleminizi alın

Ramazan sonrası için önleminizi alın
Ramazan ayı boyunca iftarın geç saatlerde olması ve gece sahur için uyanıp yemek yenilmesiyle beraber hem yeme düzeninde hem de uyku düzeninde bozulmalar yaşanıyor.

Ramazanın bitmesine bir hafta kala Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Abdullah Mollamemişoğlu, oruç tutanlar için Ramazan sonrasında vücudun normal düzenine daha kolay geçiş yapabilmesi için önerilerde bulunuyor. Mollamemişoğlu, “Sahura kalkarak bir şeyler tüketen ya da gece geç saatlere kadar ayakta durup sahur yapan bireylerde Ramazan sonrası gece öğün tüketme ihtiyacı doğabiliyor. Yatmadan hemen önce veya gece uykudan kalkıp yemek yemek kilo alımına neden olur. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle Ramazan’dan önceki uyku düzeninin ve aralıksız uykunun sağlanması çok önemlidir” diyor.


Ramazan süresince açlık nedeniyle metabolizma hızı yavaşlıyor, bu da; halsizlik, yorgunluk ve isteksizliğe yol açıyor. Ramazan sonrasında metabolizma hızını arttırmak ve halsizlik sorununun önüne geçmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Abdullah Mollamemişoğlu, “Ramazan bitiminde mutlaka sabah kahvaltı yapılarak vücuda güne başlaması için enerji sağlanmalıdır. Daha sonrasında kan şekeri seviyesini düzenlemek ve metabolizma hızını arttırmak için ara öğün tüketilmesi gerekir. Bu ara öğünler vücudun Ramazan’ın etkisinden kurtulması için gerekli olan enerjiyi sağlayacaktır. Ara öğünlerde daha çok meyve, kuru meyve, kuruyemiş, süt ve süt ürünleri tercih edilmelidir. Böylece vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller sağlanmış olacaktır. Ana öğünlerden özellikle öğle yemeği tüketimi kesinlikle atlanmamalıdır. Burada tüketeceğiniz bir sebze yemeği ya da salata hem bağırsak hareketlerinin hem de vücudun elektrolit dengesinin düzenlenmesini sağlar” diyor. Uyku problemleri için de önlem alınması gerektiğini söyleyen Mollamemişoğlu, yatmadan 2 saat önce tüketilecek bir fermente süt ürününün uyku kalitesini arttıracağına ve kesintisiz bir uyku sağlayacağına dikkat çekiyor.

Metabolizmayı hızlandırmak için fiziksel aktiviteler gerekiyor

Mollamemişoğlu, “Ramazanın ardından metabolizma hızını ve vücut direncini arttırmak için gerekli olan bir diğer nokta ise fiziksel aktivitedir. Gün içerisindeki fiziksel aktivitelere ek olarak yapılacak olan 1 saatlik tempolu yürüyüş kalori harcanmasını sağladığı gibi 12 saat boyunca metabolizmanın da hızlanmasını sağlar. Ancak yapılacak olan bu fiziksel aktivite yemekten birkaç saat sonra tok karnına yapılmalıdır, aksi taktirde kas ve elektrolit kaybına neden olur” diyor.

Su içme isteği olmasa da bol bol tüketilmeli

Ramazan sonrası dönemde sıvı tüketiminin de çok önemli olduğunu dile getiren Mollamemişoğlu, “Ramazan boyunca vücut susuzluğa alıştığı için su içme isteği doğmayabilir ancak yine de bol miktarda su tüketilmesi gerekmektedir. Kendinize su tüketimini hatırlatmak için çeşitli notlar kullanabilir veya su dolu bir şişeyi görebileceğiniz bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Günde en az 2 - 2,5 litre sıvı tüketmek gerekir” diyor. Mollamemişoğlu, sıvı ihtiyacını karşılamak için çay, kahve, hazır meyve suları ve gazlı içecekler yerine su ve bitki çayları tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.