Ramazanda acillik olmayın
Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş ramazan ayında sağlıklı oruç tutmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
KRONİK HASTALIĞI OLAN KİŞİLER DİKKAT ETMELİ
Düzenli ilaç saatleri olan şeker, kalp, hipertansiyon ve mide hastalarının uzun süre aç kaldıkları zaman, ilaç tedavilerinde aksaklıklar yaşadığını belirten, Diyetisyen Ezgi Eker Göktaş Bunun yanı sıra şeker hastaları 1,5-2 saat ara ile beslenmek zorunda olduklarından, ara öğün atlandığında insülin salımındaki bozukluk kan şekeri seviyesini olumsuz etkiler ve kişinin sağlık durumunu tehlikeye sokar. Özellikle reflü ve bakteri kökenli ülser hastalarında uzun süreli açlıklar aşırı asit salgısına neden olduğu gibi uzun süreli açlık sonrasında iftarda aşırı ve hızlı yemek yemek ve sahurda yemeğin hemen ardından uykuya geçmek sindirim sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. diye konuştu.
RAMAZAN AYINDA TATLI TERCİHİ
Ezgi Eker GöktaşTatlı tüketimi iftar yemeğinden 1,5-2 saat sonra ara öğün olarak yapılabilir.Yüksek enerjili ve kan şekerini ani yükselten şerbetli hamur tatlıları veya kızartılan tatlılar yerine, sütlaç, muhallebi, güllaç gibi sütlü tatlılar veya az şekerli meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Geleneksel ramazan tatlısı olan güllaç son derece sağlıklı bir seçim olacaktır.şeklinde ifade etti.
İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPMAK SİNDİRİME YARDIMCI OLUYOR
Diyetisyen Göktaş İftar ve sahur yemeklerinde tüm besin gruplarından ( süt ve türevleri, et, yumurta ve kurubaklagil, tahıllar, sebze ve meyveler, yağlar ) her gün yeterli miktarda alınmalıdır. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon izlemek veya uyumak yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır. şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.