Ramazanda dengeli beslenme uyarısı
Ramazan ayında vücudun gündüz alamadığı su ihtiyacını karşılamak için, kafein içeriği yüksek çok koyu çay ve kahve yerine hem enerji veren hem de sıvı ihtiyacını karşılayan ayran, taze sıkılmış meyve suları, soda, sebze suları gibi içecekler tercih edilmelidir.
Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker Göktaş Ramazan ayında oruç tutacakların dengeli ve yeterli beslenmek için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verdi.
Çok hızlı yemek yemek kilo alımına neden olabilir
Göktaş Oruç açılırken kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yemek ve bu süre içinde yüksek enerjili besinler tüketmek ramazan ayında kilo alımına neden olabilir. Besinleri iyi çiğnemek, azalan öğün sayısını az ve sık yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle dörde çıkarmak en doğrusudur. Günlük alınması gereken enerjiyi yakalamak için sahura mutlaka kalkılmalıdır. dedi. Diyetisyen Göktaş İftar ve sahur yemeklerinde tüm besin gruplarından ( süt ve türevleri, et, yumurta ve kurubaklagil, tahıllar, sebze ve meyveler, yağlar ) her gün yeterli miktarda alınmalıdır. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon izlemek veya uyumak yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olacaktır. şeklinde konuştu.
Sahurda beyaz un ve şeker içeren besinlerden kaçının
Sahurda, karbonhidrat içeriği yüksek, aşırı şekerli gıdalardan sakınılması gerektiğini vurgulayan Ezgi Eker Göktaş Sahurda, karbonhidrattan zengin gıdalar tüketildiği zaman insülin hormon salınımını artırır. Bu da gün boyunca kan şekerinizde ani düşüşlere neden olabilir. Sahurda; yumurta, süt, peynir gibi protein içeriği yüksek ve sindirimi uzun süren gıdalar tercih edilmelidir. Sahurda hızlı sindirilen, yani beyaz un ve şeker içeren besinler yerine, posa içeriği yüksek ( sebze, salata, meyve, tam buğday ekmeği vb.) ve yavaş sindirilen besinler tercih edilmelidir. Böylece iftara kadar acıkma hissiniz azalacaktır. diye konuştu.
Yemek pişirme yöntemleri de çok önemli
Ramazan ayında tüketilen yemeklerin yanı sıra pişirme yöntemleri de çok önemli olduğuna değinen Medical Park Samsun Hastanesi Diyetisyenlerinden Ezgi Eker GöktaşÖzellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Ramazan ayında beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, iftar ve sahurda lif oranı yüksek gıdalar (kurubaklagiller, kepekli ekmek, sebzeler) ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.