Ramazan'da kilo artışına dikkat!
Oruç tutanların daha sağlıklı oruç tutabilmesi için yedikleri ve içtiklerine dikkat etmesi gerektiğini belirten Dr. M. Emin Dinççağ, "Orucun çorba gibi su içeriği yüksek bir yiyecek ile açılması en doğrusudur. İftarda yemek sırasında bol sıvı alınmalı, su içilmelidir. Ayran, meyve suyu, komposto ve cacık tercih edilebilir. Sulu yemeklerle devam edilmelidir. Yemekler az tuzlu olması tercih edilir. Yağlı, kızartma yiyecekler tercih edilmemelidir. Etli yiyeceklerden az yağlı olanlar yenilmeli, beyaz etin daha sağlıklı olacağı bilinmelidir. Yemekler iyice çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenilmelidir. Yemekte ara verilmeli, tatlı ve meyve yemeğin hemen arkasından değil bir süre sonra yenilmelidir. Yemekten sonra hazım etmesi için sodalı içecekler daha az içilmelidir. Doğrusu daha az yemek ve sofradan doymadan kalkmaktır. İftardan sonra mümkün ise yürüyüş yapılmalıdır. Tatlı olarak sütten yapılmış hafif tatlılar seçilmelidir veya meyve tüketilmelidir. Hamurlu baklava, kadayıf gibi tatlılardan daha az yenilmelidir" dedi.
"RAMAZAN AYI KİLO ALINDIĞI AYDIR"
Ramazan ayının kilo alma ayı olduğunu, fazla kiloların ise sağlık açısından riskli olduğunu ve kalp damar hastalıklarına davetiye çıkardığını hatırlatan Dr. Dinççağ, "Onun için Ramazan ayında oruç döneminin ardından büyük bir iştahla ve çok yemek yemek, hamur işi ve yağlı yiyeceklerden tüketmek kilo alımına neden olur. Tedbir alınması sağlık açısından gereklidir. Sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, az yemek ve egzersiz yapmak sağlık açısından en uygunudur" diye konuştu.