Rice: ABD'nin Türkiye'deki kozu Kürt kartı
ABD'nin 90 yıllık projesini 2003'te genişleterek ve BOP adıyla yeniden sahneye koyan eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, projede gelinen nokta ile ilgili çarpıcı itiraflar yaptı. Rice, Türkiye'ye Kürtlerle ilgili ilginç bir gönderme de yaptı.
ABD'nin 90 yıllık projesini 2003'te genişleterek ve BOP adıyla yeniden sahneye koyan eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, adım adım yürüyen projenin geldiği noktayı ve bundan sonra neler olabileceğini Washington Post'a yazdığı makalede ortaya koydu. Rice, Orta Doğu'da bölünüşün bitmek üzere olduğunu vurgularken, tek istisna yaptı:
TÜRKİYE'DE KÜRT MESELESİ
Rice, Washington Post'ta yayınlanan makalesinde Ortadoğu'nun "parçalanmaması için" ABD'nin Suriye konusunda daha etkin rol alması gerektiğini savundu.24 Kasım tarihli Washington Post'ta yayınlanan "Suriye, Ortadoğu'yu bir arada tutmak için merkezi önemde" başlıklı makalesinde Rice, Obama yönetimini Suriye ve Ortadoğu konusunda yeterince inisiyatif almamakla eleştiriyor ve İran'ın bölgedeki nüfuzunun arttığını iddia ederek durumdan şikayet ediyor.ABD eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Suriye'deki çatışmaların Orta Doğu'nun bölünüşünde son perde olabileceğini söyledi. Bundan sonra olacaklarla ilgili ilginç göndermeler yapan Rice, "Hâlâ büyük ölçüde asimile edilmemiş bir durumda olan ve Ankara'nın güvenmediği, bağımsız bir millet olma umudu besleyen Kürtlerin merkezinde yer aldığı mesele dışında Türkiye de öyle" dedi. Mısır ve İran'ın uzun ve devamlı bir tarihleri, güçlü ulusal kimlikleri olduğunu vurgulayan Rice, "Bu yüzden Türkiye de Suriye'deki savaşa çekiliyor. Suriye'de olanları insani bir çatışma olarak tanımlamak geçen yılın en büyük hatasıydı. Amerika artık harekete geçmeli!" diye konuştu.
BİLDİĞİMİZ ORTADOĞU PARÇALANIYOR
Makalede özet olarak ABD'nin, Suriyeli muhalifleri silahlandıması ve İran'a karşı bölgeyi tutabilmek için Suriye'deki gelişmelerde ağırlık koyması gerektiğini söyleyen Rice, Ortadoğu'daki tüm "kötülüklerin" ve mezhepçi şiddetin kaynağının ise İran olduğunu iddia ediyor.
"Suriye'deki iç savaş, bildiğimiz haliyle Ortadoğu'nun parçalanma hikayesinin son perdesi olabilir" cümlesiyle başlayan makalede Rice, ABD'nin Ortadoğu "ülküsü"nün yitirildiğine dair endişelerini şu sözlerle ifade ediyor: "Bölgeyi bir arada tutma ve somut anlamda hoşgörü, özgürlük ve demokratik istikrar temelinde yeniden inşa etme fırsatı ellerimizden kayıp gidiyor."Rice'ın "endişesi"nin temeli, bölgedeki mezhepsel kutuplaşmalarda görülen artışa dayanıyor:"Mısır ve İran uzun erimli ve kesintisiz bir tarihe ve güçlü ulusal kimliklere sahipler. Bu durum, halen geniş kesimleri asimile edilmiş olmaktan uzak, Ankara tarafından güvenilir bulunmayan ve bağımsız bir ulus kurma umuduna kapılmış Kürtleri bir kenara koyarsak, Türkiye için de geçerli.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.