RİSKLİ DÖNEM: MAYIS-AĞUSTOS ARASI

RİSKLİ DÖNEM: MAYIS-AĞUSTOS ARASI
Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) - SAMSUN Meteoroloji 10'uncu Bölge Müdürü Murat Asar, meteorolojik istatistikler incelendiğinde

Kentte son 55 yılda 55 sel olayının meydana geldiğini söyleyerek, "En riskli aylar mayıs ve ağustos arasındaki 4 aylık dönem" dedi.

Murat Asar, son 55 yılda kuvvetli yağış eşik değeri olarak kentte bir günde 1 metrekareye 50 kilogram ve üzeri gerçekleşen yağışlara bakıldığında en fazla ekim ayında yağış görüldüğünü söyledi. Asar, "Buradan hareketle sel-taşkın bakımından en riskli aylar olarak birinci sırada ekim, devamında ise temmuz ve ağustos ayları olarak görülebilir. Fakat bu yanıltıcı bir sonuçtur. Çünkü sel-taşkın olayında suyun yere düşmesiyle birlikte, topografya toprağın doygunluk duruma bağlı süzülme hızı, bitki örtüsü, altyapı, şehirleşme etkisi ya da kırsal alanlar gibi bir çok değişken etkili olmaktadır. Yağış miktarının ne kadar zaman aralığında düştüğü çok önemlidir. Örneğin 40 kilogramlık yağış 24 saatlik bir zaman dilimine yayılarak düştüğünde herhangi bir tehlike arz etmezken, aynı miktar yağış 1 saatlik zaman dilimine sıkışmış bir şekilde gerçekleştiğinde, diğer değişkenlere de bağlı olarak ani sel-taşkın olayına sebep olabilmektedir" diye konuştu.

Asar, istatistiklere bakıldığında Samsun'da son 55 yılda 55 sel meydana geldiğini dile getirdi. Murat Asar, "Sel-taşkın olayının en fazla görüldüğü aylar temmuz-ağustos ayları olarak gerçekleşmiştir. Tarihi verilere göre her iki ayda da 14'er kez sel yaşanmıştır. Sonra mayıs-haziran ayları gelmektedir. Bu aylarda da 9'ar kez yaşanmıştır. Yağış miktarları bakımından ekim ayı en riskli ay gibi gözükmesine rağmen, bu ayda bugüne herhangi bir sel olayı yaşandı. Temmuz-ağustos aylarında görülen yağışların kararsızlık yağışı olarak tanımlanan, daha kısa sürelerde, çok dar ve lokal alanlarda etkili olan 'konvektif yağış' dediğimiz yağış tipi olmasındandır" dedi.

1967 YILINDAKİ SELDE 24 SAATTE METREKAREYE 238.2 KİLOGRAM YAĞIŞ DÜŞTÜ

Samsun'da 24 saatte metrekareye en fazla yağışın 238.2 kilogram ile 9 Kasım 1967'de düştüğünü dile getiren Murat Asar, "8 Ağustos 2013 yılındaki selde metrekareye 204.6 kilogram yağış düştü. 13 kişinin hayatını kaybettiği Canik İlçesi'nde 2012 Temmuz ayında meydana gelen selde ise metrekareye 24 saatlik dilimde 68 kilogram yağış düştü" diye konuştu.

RİSKLİ 4 AY BAŞLADI

Tarihi verilere bakarak Samsun'da sel-taşkın olayının meydana gelme ihtimali bakımından meteorolojik açıdan en riskli sezon olarak mayıs-ağustos arası 4 aylık dönemi gördüklerini dile getiren Meteoroloji 10'uncu Bölge Müdürü Murat Asar, bu sezon boyunca sel-taşkın olaylarından en az zararla çıkılabilmesi için daha hassas ve duyarlı davranılması ve meteorolojinin bu konuda yapmış olduğu anlık uyarıların takip edilmesi gerektiğini söyledi. DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.