Rusya ve Çin derken bizde durum ne?
Geçen yıl haziran ayının ortalarından ağustos ayının ortasına kadar devam eden sıcak hava dalgası yüzünden çıkan yangın ve meydana gelen kuraklık sonucu buğday üretiminde ciddi düşüş yaşayan Rusya, tahıl ürünleri ihracatına yönelik getirdiği yasağı 2011'e uzatma kararı almış ve bu karar dünya buğday üretimini ve fiyatlarını olumsuz etkilemişti. Rusya'dan sonra bu kez de Çin'in doğusunda bulunan, ülkenin en büyük tahıl üreticilerinden Şandong eyaletinde etkili olan son 200 yılın en sert kuraklığı buğdayda sıkıntıları yeniden artırdı. Çin'de kuraklığın etkisini en aza indirgemek için sıkı önlemler getirilirken, Çin Tarım Bakanlığı, ülkede özellikle sekiz bölge ve eyalette etkili olan kuraklığın bahar aylarında da sürebileceği uyarısında bulundu. Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Uğur Kaleli, yaptığı açıklamada, Çin'in yüzde 17'lik payla dünyanın en çok buğday tüketen ülkesi olduğunu söyledi.
DÜNYA ŞİMDİYE KADAR BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞMADI
Çin'de yaşanan kuraklığın dünya buğday üretimini ve fiyatlarını doğrudan etkileyeceğini ifade eden Kaleli, kuraklığın devam etmesi ihtimali ve Çin'in buğday ithalatını artırma kararı alma olasılığının bile buğday fiyatlarını yükselttiğini belirtti. Buğday fiyatlarının son 6 ayda küresel ısınmanın yol açtığı kuraklık ve aşırı yağış gibi nedenlerle neredeyse iki kat arttığına dikkati çeken Kaleli, ''Dünya şimdiye kadar böyle bir durumla hiç karşılaşmadı. Nitekim Çin'de yaşanan kuraklıkla birlikte bu ülkede buğdayın tonu 463 doları buldu.
Dünya piyasalarında ise 400 dolar civarında. Çin'in ithalatını artırma kararı alması durumunda bu fiyatların daha da artacağı beklenmektedir. Bu ilerisi için ciddi bir alarmdır'' dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.