Rüzgara ve soğuğa maruz kalmayın
insanlarda yaşanan kısmi yüz felci hakkında konuştu. Şentürk, orta kulak enfeksiyonu olan hastalarında yüz felci yaşayabileceğinin altını çizdi
KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Yusuf Şentürk özellikle yaz aylarında serinlemek amaçlı klima, vantilatör veya rüzgar karşısına geçen insanların ve araç kullananların rüzgara maruz kalmalarına bağlı olarak kısmi yüz felci geçirmeleri konusunu ele aldı.
SİNİRİN İLTİHABI İLE SONUÇLANIR
Halk arasında kısmi yüz felci olarak tanımlanan Periferik Fasiyal Paralizi'nin şoför hastalığı olarak adlandırıldığını belirten Şentürk, Bu hastalık genellikle şoförlerin yüzünün sol bölümündeki felç ile sonuçlanıyor. Kısmi yüz felci, iç kulaktan geçen ve yüzümüze gelen sinirin iltihaplanması sonucu olan bir hastalıktır. Genellikle yaz aylarında bu hastalığa daha sık rastlanır ve şeker hastaları, yaşı ileri olan insanlar bu hastalığa daha sık maruz kalırlar. Klimaya veya rüzgara maruz kalmak yüz sinirinin iltihabı ile sonuçlanır ve kısmi yüz felcine neden olur dedi.
KORTİZON İLE TEDAVİ YAPILABİLİYOR
Şentürk, hastalığın tedavisinde kortizon kullanıldığını belirtirken, tedavide, hastanın kilosuna, şeker hastalığı olup olmamasına, tansiyonuna ve yüz felci olduğu dönemde de kulak ağrısı olup olmamasına bağlı tedavi yapıldığını kaydetti. Şentürk, Tedavide kortizonu kilograma göre ayarlıyoruz ve bunun dışında yüz felcinde hastanın göz kapaması kısıtlı veya hiç olmayabiliyor. Gözü koruyucu tedaviler uygulamak gerekiyor. Bazen yüze, fizik tedavi uygulayan tedavi modaliteleride mevcut olabiliyor. Hastanın tedavisinden 21 gün sonra hastalığın iyileşip iyileşmeyeceği veya iyileşmenin kısmi olup olamayacağını gösteren (EMG) adı verilmiş bir test var. EMG testi o bölümdeki sinirin hasarını bizlere veren bir testtir. Testin sonucuna göre de gerekli açıklamayı yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
Minel Karakul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.