SAAT TAMİRİNDE 45 YIL
Samsun'da yaşayan 53 yaşındaki Ali Candan, 45 yıllık mesleğinin son 30 yılını bir metrekareden oluşan iş yerinde sürdürüyor
Kale Mahallesi'nde bulunan Tarihi Bedestan Çarşısı'nda saat tamirciliği yapan Candan, sadece küçük bir masa ve taburenin sığabildiği dükkanında ekmek parasını çıkarmaya çalışıyor.Candan, 7 yaşında babasından öğrendiği mesleğini severek yaptığını söyledi.Geçmişte çok revaçta olan mesleğinin günümüzde aynı ilgiyi görmediğini ifade eden Candan, 4 yıl önce emekli olmasına rağmen işini sürdürdüğünü anlattı.Candan, 45 yılı geride bıraktığı mesleğini sağlığı elverdiği sürece devam ettireceğini vurgulayarak, "Emekli oldum ama mesleğimden vazgeçemem. Çünkü mesleğim benim bir yaşam biçimim." dedi.
Bir metrekarelik alanda 30 yıl
Saat tamircilerinin dükkanlarının genellikle, maliyetleri düşürmek için küçük olduğunu ifade eden Candan, çalışmak için kendisine bir masa ve taburenin yettiğini belirtti.Çalışırken tamamen işine odaklandığını ifade eden Candan, şöyle konuştu:"Saat tamircileri kiralarını ve diğer masraflarını karşılayacakları kadar cüzi bir para kazandıkları için böyle küçük dükkanlarda hayatlarını devam ettirirler. Burası da bir şahsın. Kira vermiyorum. Mesleğime olan sevgimden dolayı kira almıyor. Bir metrekare alanda bir yaşam mücadelesi verdik. Benim için 30 yıl geçti ama dün gibi geliyor. Bir 30 yıl daha geçse nasıl geçtiğini bilmem."
"Bu meslekte bir ömürde geçse, 'niye geçti?' diye sormam"
Gençlik döneminde eline çeşitli fırsatlar geçtiğini ancak mesleğini bırakmadığını anlatan Ali Candan, şunları dile getirdi:"Hiçbir meslekte uzun süre çalışmadım. Hemen mesleğimi özledim. Anladım ki bu meslekten vazgeçemem. Bu meslekte bir ömürde geçse, 'niye geçti?' diye sormam. Mesleğimi seviyorum. Rahmetli babam genelde kurmalı saatleri, masa saatlerini tamir edirdi. Eskiden cep saatleri vardı. Onlar büyüktü ve daha göze hitap ediyordu. Rahmetli babamı saatlerce seyrederdim. Bu mesleği yapmak için çelik gibi sinirlerin olması lazım. Sinirli bir insanın bu mesleği yapması imkansız. Babamın da sinirleri son derece sağlamdı. Babamı saatlerce sessizce seyrettim. 2-3 saat vaktin nasıl geçtiğini de anlamazdım."
Üç kardeş de saat tamircisi
Abisi ve kardeşinin de saat tamircisi olduğunu ancak babasının meslek seçme konusunda bir teşviğinin olmadığını dile getiren Candan, kendi istekleriyle kardeşlerinin de saat tamirciliğini seçtiklerini belirtti.Candan, "Ailede saat tamiri yapan sadece ben değilim. Biz üç erkek kardeşiz, büyüğümüz de saat tamircisi küçüğümüz de. Yani ailede üç erkek çocuğu var üçümüz de saat tamirciliğini severek isteyerek yapmıştır. Ailede babadan gelen genetik bir şey. Ama bundan sonra ailede bu mesleği devam ettirecek kimse yok. Çünkü bu meslekte bir insanın gelecek kurması ve kendini idame etmesi zor." diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.