"Sadece işverenin üzerine kalacak yükleri..."
Feriye Lokantası'nda gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun seçim vaatlerine üç'e bölerek hepsini uygulayacağını belirttiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
“Bunlardan öne çıkanlardan birisi asgari ücretle ilgili yapılan konulardı. Bu konuda MÜSİAD'ın bakışını ifade etmek isterim; yaşanılabilir ve sürdürülebilir bir asgari ücret bütün yönleriyle çok önemli bir başlık ve hepimizin de gündeminde. Elbette asgari ücretin hem alanlar açısından, çalışanlar açısında yaşanılabilir olması hem de ödeyenler açısından sürdürülebilir olması önemli. İki konuya özellikle dikkatini çekmek isterim. Birincisi; eğer bu şekilde seçim vaatleri söz konusu olmasaydı asgari ücrette yılbaşında enflasyondan hareketle yüzde 10 civarında bir zam öngörülecekti. Bugün itibari ile yüzde 30'luk bir zam görüyoruz. İlave olarak beklemediğimiz bu yüzde 20'lik zam kısmını, çalışanın eline geçecek 1300 liralık kısmında her hangi bir tartışma yapmaksızın, sadece iş verenin üzerine kalacak yüklerini devletimizle eşit olarak veya adil bir şekilde paylaşalım. Toplam çalışanın yüzde 80'i KOBİ dediğimiz işletmelerde.
Daha önce Meclise verdiğimiz bir soru önergesine aldığımız cevaptan hareketle, 14 milyon çalışanın yaklaşık yüzde 40'ının bordrosunun asgari ücretli olduğunu biliyoruz. Sadece şu anda asgari ücretle çalışanların 1300 lira net aldığından hareket ettiğimizde özel sektörün üzerine 30 milyar liralık ilave bir yük gelmekte. Çalışanın eline geçecek 1300 lirayı tartışmıyoruz."
“İŞLETMELERİ AYAKTA BIRAKMAMAK GİBİ ÇOK CİDDİ BİR RİSKLE BİZİ KARŞI KARŞIYA BIRAKACAK"
Olpak, “Şu anda 900 lira askeri ücretin üzerinde, bin alan, bin 100 alan, bin 300, bin 500 alanların da ücretlerinin artırılacağını düşünürsek bu 30 milyar liranın çok üzerinde olacağı hepimizin takdiridir. 30 milyar liranın ne kadarını KOBİ'ler, ne kadarını büyük işletmeler ödeyecek derseniz, yaklaşık 24 milyar lirasının yükü KOBİ'lerin üzerinde kalmaktadır. Hükümetimizin bu konuyu buradan hareketle dikkatle irdelemesi gerekir. Yani yapılan uygulamada elbette çalışanın eline geçecek rakamda sorun olmasın ama KOBİ'lerin üzerine böyle bir yük geldiği takdirde, 24 milyarın üzerine ilaveleri de değerlendirin, bu gelir dağılımı adaletsizliğini bir taraftan düzeltelim diye düşündüğümüzde işletmeleri ayakta bırakmamak gibi çok ciddi bir riskle bizi karşı karşıya bırakacak" dedi. DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.