Sağlık sistemine "dişçi" tepkisi
Çıkarlar ve ideolojik temeller üzerinde yapılan değerlendirmelerin yeni sorunları beraberinde getirdiğini savunan Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Abdullah İlker, yapılması gerekenin toplumun çıkarlarıyla ortak hareket etmek olduğunu belirtti.
Türk Dişhekimleri Birliği'nin bu temel anlayışı ilke edindiğini kaydeden İlker, "Meslek politikamızı bu anlayışa göre oluşturduk. İnsanlarımız çeşitli nedenlerle dişhekimliği hizmetlerini kullanamazken, dişhekimleri günlük yapabileceği işlemlerin yarısından az işlemle muayenehanelerini ayakta tutmaya çalıştı. Ayakta tutmaya çalışırken yeni dişhekimliği fakültesi açılmasının yanlışlığını anlattı. Fakültelerin insan gücü planlamasına göre açılmasını talep ettik. Yani bir ilimizde 25 bin 600 kişiye bir dişhekimi, başka bir ilimizde bin 200 kişiye bir dişhekimi düşerken Sağlık Bakanlığı'nın atamaları dişhekimlerinin yoğun olduğu illere yapmasına karşı çıktı" diye konuştu.
İlker, toplumun dişhekimliği hizmetlerine olan talebinin karşılanması için kamunun muayenehanelerden hizmet satın almasının şart olduğunu belirtti. Katılımcı ve çoğulcu demokrasinin lafta değil pratikte olması gerektiğini savunan İlker şunları söyledi: "Ancak Sağlık Bakanlığı'nın tüm uygulamalarına bakıldığında dişhekimliği alanında da genel sağlık alanında da hiç kimseye birşey sormadan yasa, yönetmelik, genelge üreten, had safhada otoriter bir anlayışla karşı karşıyayız. Hiçbir mutabakat anlayışına girmedikleri gibi varolan hakları da kurumların ve kişilerin elinden almaya çalışıyorlar."