Sağlıkçılar tam güne tepkili

Sağlıkçılar tam güne tepkili
Hükümetin yeniden gündeme taşıdığı tam gün yasasına tepkiler gelmeye devam ediyor. SES Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal, tam gün yasasını eleştirerek hükümeti topa tuttu. Sağlık-Sen Samsun Şube Başkanı Ender Kökten ise yasanın mevcut haliyle sağlık hizmet

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Samsun Şube Başkanı Süleyman Bal, tam gün yasasının sağlıkta dönüşümün bir ayağı olduğunu belirterek, "Bu tasarı sadece adıyla değil, kendine dayanak olarak sunduğu gerekçeleriyle bile çelişmektedir. Kamuda hekimlerin daha verimli olması, hasta güvenliğinin sağlanması için getirildiği söylenen ayrı bir mekânda ek işte çalışma yasağı, nedense özelde çalışan hekimler için ön görülmemektedir. Ayrıca aynı tasarı içinde 'mesai saatleri dışında gelir getirici çalışmaları' söz edilebilmektedir. Ne hikmetse 'gelir getirici' çalışma söz konusu olunca, verimlilik, hasta güvenliği gibi kavramlar unutulmakta, tasarının gerekçesi de, asıl niyeti gizlemek için yazılmış bahanelere dönüşmektedir. AK Parti hükümeti ve Sağlık Bakanı da tüm bunlar yokmuş gibi, sanki ortada kamu hastanesi kalacakmış gibi 'tamgün yasası getirerek hekimlerin ayağını özel sektörden çekeceklerini' söylüyor. Yani hekimler, adı kamu olan A hastanesinin B taşeronuna verilmiş kliniğinde tam gün çalışacak. Ne kadar da kamucu değil mi? Bu hastanelerde sözleşmeli çalıştırma da esas alınacağından adı kamu ama içi özelleştirilmiş hastanelerde, işgüvencesiz ve performans üzerinden ücret alacakları tam gün köle olacaklar. Hedeflenen tamamen budur. Tabi bu durum tüm sağlık emekçilerini çok yakından ilgilendirecektir, hekimler böyle bir sistemde çalıştığında, tüm sağlık emekçilerini daha da ağır çalışma ortamı bekleyecektir"


ADALETSİZLİK MAKASI AÇILACAK
Memur-Sen'e bağlı Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Ender Kökten ise, sağlık çalışanları için tam gün yasa tasarısının bu hafta TBMM Genel Kurulunda görüşüleceğini hatırlatarak, "Ancak Tam Gün Yasa Tasarısı mevcut haliyle sağlık hizmetinin sunumunu olumsuz yönde etkileyecektir" dedi. Sağlıkta Dönüşüm Programı'yla birlikte çalışma koşulları her geçen gün ağırlaşan sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını alabilmesi için tam gün yasa tasarısında var olan adaletsizliklerin giderilmesi gerektiğini savunan Kökten, "Tam gün yasa tasarısının, bu haliyle yasalaşması, sağlık hizmeti sunanlar arasındaki mevcut adaletsizlik makasının daha da açılmasına neden olacaktır. Sağlık hizmeti sunumunun bir ekip hizmeti olduğu unutulmamalıdır. Daha önce Sağlık Bakanlığı'nın tam gün yasa taslağı içinde yer verilen, ancak hükümet tasarısı haline getirilirken taslaktan çıkartılan tabip dışı personel döner sermaye tavan oranları; yüzde 150'den yüzde 200'e, riskli birimler için yüzde 200'den yüzde 250'ye yükseltilmelidir. Hali hazırda performans sisteminden kaynaklanan sorunlar nedeniyle, kamunun en düşük gelire sahip kesimi haline dönüşen hekim dışı personelin yaşadığı adaletsizliğe son verilmelidir" şeklinde konuştu.

Berat Doğan ÖZKABADAYI


Anıl OLFAZ