Sağlıklı bir Samsun için
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü, bulaşıcı hastalıkları önleme kapsamında "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Tüberküloz" ile ilgili aile hekimlerine yönelik eğitim semineri düzenledi. Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde gerçekleştirilen seminere İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, şube müdürleri, merkez ve ilçelerden gelen aile hekimleri katıldı.
EĞİTİM ÖNEMLİ
2008 yılını eğitim yılı olarak değerlendirdiklerini belirten İl Sağlık Müdürü Mustafa Kasapoğlu, şube müdürlerinden eğitim amaçlı projeler istediklerini söyledi. Eğitimsiz hiç bir şeyin olamayacağını ifade eden Kasapoğlu: "Bu eğitim seminerleri 7 Mayıs tarihine kadar sürecek. Bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek zorundayız. Özellikle sahada olan hekim arkadaşlara büyük sorumluluklar düşüyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ve Tüberküloz ile tedavide sizlerin payı büyük olacak"
TÜBERKÜLOZUN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR
"Tüberkülozsuz bir Samsun olanaksız değil" diyen Kasapoğlu, hastalığın Samsun için önemli bir sorun olduğunu söyledi. Tüberküloz hastalığı yüzünden Türkiye genelinde yılda 1 buçuk milyon çocuğun öldüğünü belirten Kasapoğlu, "Hala aşısız çocuklar olduğunu görüyorum. Biz buna razı değiliz. Bunun ızdırabını çekiyoruz. Aşı ile bu sorun çözülebiliyor. Maliyeti de kuruşla ölçülecek oranda düşük. Maliyeti çok düşük olup tedavisi yüzde 100 olan bir seçenek varken neden önüne geçmeyelim?" dedi.
KESİN TEDAVİ YOK
Kasapoğlu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin (KKKA), kenelerden insanlara geçen virus kaynaklı bir hastalık olduğunu ve kesin tedavisinin bulunmadığını söyledi. Hastalığın hayvanlarda, insanlara nazaran daha yaygın olarak görüldüğünü ancak herhangi bir belirti olmaksızın seyrettiğini belirten Kasapoğlu, "İnsanlarda ise şiddetli seyir gösterir ve oldukça ölümcüldür. KKKA hastalığı; virüs taşıyan kenelerin ısırığından 1-3 gün sonra, hasta hayvan veya insanlara ait vücut sıvıları, kan veya diğer dokularla temastan ise 5-6 gün sonra başlar. Ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı/kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler görülür. Ciltte kanamalı döküntü, burun kanaması, kanlı kusma, kanlı balgam, idrar ve gaita ile kan gelmesi gibi şikayetler ortaya çıkar" diye konuştu.
İKİ KİŞİ ÖLDÜ
Samsun'da tespit edilen KKKA şüpheli hastaların Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk edildiğini ifade eden Kasapoğlu, "23 ve 25 Nisan 2008'de Vezirköprü ve Havza İlçelerinden 2 şüpheli hasta hastaneye yatırılmış olup, bunlardan Vezirköprü ilçesinde ikamet eden hastanın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olduğu kesinleşmiştir. Diğer hastanın kan tetkiki henüz sonuçlanmamıştır. Maalesef iki hasta da tedavi görmekte oldukları Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hayatlarını kaybetmişlerdir. Vefat eden vatandaşlarımız Sağlık Müdürlüğü personeli refakatinde gerekli önlemler alınarak defnedilmiştir " ifadelerini kullandı.
Bülent Karslıoğlu