Sağlıksız dondurmalardan kaçının

Sağlıksız dondurmalardan kaçının
Yaz aylarıyla birlikte tüketimi artan dondurma, sağlıksız koşullarda yapıldığında ve uygun olmayan yerlerde saklandığında çeşitli hastalıklara neden olabileceğine dikkat çeken Akademi Tıp Merkezi Başhekimi Dr. İrfan Dönmez, dikkatli olunması konusunda vat

Yaz aylarında özellikle şehir merkezi dışında çalışan motorlu seyyar dondurmacılara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Dönmez, "Motorlu donddurmacıların çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Üretim aşamasından satış aşamasına kadar. Çünkü böyle bir üretim ve satışın sağlıklı olması zor bir ihtimal" dedi. Hijyenine güvenilmeyen dondurmalardan halkın uzak durması gerektiğini belirten dönmez, "yaz isallleri, dizenteri, hepatit A ve tifo gibi hastalıklar sağlıksız şartlarda üretilen gıdalrdan bulaşır. Özelikle Tifo ve Dizanteri büyük tehdittir. Bu konuda ailelerede büyük iş düşüyor. Çünkü sağlıksız dondurma çocuklarda aşırı su ve tuz kaybına bağlı böbrek yetmezliğine ve ölümlere neden olur" şeklinde konuştu.



CİDDİ SAĞLIK PROBLEMLERİ YAŞANABİLİR
Sağlık kurallarına uygun yapılan dondurmanın hiçbir zararının olmadığını, içinde bulunan minerallerin faydalı olduğunu belirten Dönmez, "Sağlıksız koşullarda yapılan, uygun olmayan yerlerde saklanan dondurmanın, tifoya kadar varabilen çeşitli hastalıklara neden olabileceğini unutmamız lazım. Ciddi sağlık problemlerine neden olabilecek enfeksiyon hastalıkları riskini önlemek için dondurma yapımında kullanılan tüm maddelerin temiz bir ortamda, standart ölçü ve ısıda hazırlanması, gereken ısıda depolanması zorunludur. Bu koşulların eksiksiz yerine getirilmiş olması, dondurmanın hem lezzetli hem de güvenilir olmasını sağlayacaktır. Dondurma üretiminde kullanılan hammaddeler uygun koşullarda depolandığı ve işlendiğinde, bakteriyolojik açından çok sorun yaratmaz. Bu maddeler maya, küf, mezofil bakteri, koliform bakteri ve lipolitik bakteri yönünden incelenmelidir" diye konuştu.


SAĞLIĞINIZLA PAZARLIK ETMEYİN

Samdo dondurmalarının samsunlu ustası Cihan karakaş ise, sağlıklı dondurmanın kriterinin hijyen, üretim bölgesi ve dondurma alanının kalitesi olduğunu belirterek, "Piyasaya dondurma sürecekseniz bu marka olmalı. Fabrikada gıda mühendislerinin gözetiminde üretilmeli. seyyar dondurmacılar bunu yapayacağına göre sağlıklı olduğuna nasıl güvenilebilir. Tabi arz talep meslesi. Halk motorlu dondurmacılara ilgi gösteriyor. Ucuzluğa kanıp sağlıklarını hiçe sayıyorlar. Sağlık değerlidir ucuza kaçmamalı. Bana göre insan sağlığıyla pazarlık etmemeli" diyerek tüketicileri uyardı.