Sağlıkta 1 Nisan şakası

Sağlıkta 1 Nisan şakası
SGK'nın 1 Nisan'da uygulamaya geçileceğini duyurduğu 'Tek branşta birden fazla muayeneye sınır getirilmesi'ne yönelik karara vatandaşlar tepki gösterdi

Son zamanlarda sağlık alanında uygulamaya geçirilen kararlara bir yenisi daha eklendi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), sağlıkta tasarruf adı altında 1 Nisan'da uygulamaya geçileceğini açıkladığı 'Tek branşta birden fazla muayeneye sınır getirilmesi'ne yönelik karara, vatandaşlar tepki gösterirken, çoğu vatandaş bu uygulamayı halka yapılan 1 Nisan şakası olarak gördüklerini söyledi.

TASARRUF AMAÇLANIYOR
SGK'nın 'Hastalar gittiği bir hastane ile yetinmeyip, aynı branşta birkaç hastane dolaşıp, kuruma fatura çıkaranlar sağlık harcamasını artırıyor” gerekçesiyle, 1 Nisan'dan itibaren aynı branşta 10 gün içinde birden fazla muayene olunamayacağını açıklaması Samsunlu vatandaşlar mantıklı bulmadı.

ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ KISITLIYORLAR
Bir kurumdan emekliye ayrılan Rıza Akyıldız adlı vatandaş, tek branşta birden fazla muayene hakkının ortadan kalkacağı uygulamayı mantıklı bulmadığını söyledi. Kararın hastanın sağlığı açısından tehlikeli olduğunu ifade eden Akyıldız “Sağlık sektöründe sürekli yeni bir uygulama yapılıyor. Fakat vatandaşların rahatça bu hizmetlerden yararlanması yerine kısıtlayıcı uygulamalar getiriliyor. Ben bu uygulamaya karşıyım. Şu anki uygulamaları eski dönemlerle karşılaştıracak olursak şuan daha iyi olduğunu söyleyebilirim fakat bu uygulama insanların özgürlüğünü kısıtlayıcı bir uygulama” dedi.

O ZAMAN ÖLELİM
Rahim Ekim adlı vatandaş ise uygulamaya “ O zaman ölelim” diyerek tepki gösterdi. Sağlık sektöründe insanların hayatını kolaylaştırmaya yönelik uygulamaların hayata geçirilmesini beklediklerini vurgulayan Ekim, “ Bizim için en önemli şeylerden birisi insan sağlığıdır. Sağlığımızı kaybettiğimiz zaman geri kazanması imkansız olabiliyor. O yüzden bu konuda yapılacak uygulamaların insanların kolaylıkla yararlanabileceği uygulamalar olması gerekiyor. İnsanlar serbest olmalı. Yıllarca çalışıyoruz sonra emekli oluyoruz ve hayatımızın en rahat geçmesi gereken döneminde bu tarz uygulamalar getiriliyor. Emeğimizin karşılığı olan rahat yaşama hakkımızı mezarda mı kullanacağız” diye konuştu.

UYGULAMALARIN HEPSİ YANLIŞ
Vatandaşların sağlık alanında yapılan uygulamalardan fayda göremediğini belirten Mehmet Karabulut, “ Sağlık sektöründeki uygulamaları genel olarak doğru bulmuyorum. Sağlık insanın en önemli hazinesi. Ben istediğim doktora istediğim zaman gidip muayene olabilmeliyim. Ülkemizde dalında çok iyi olmayan doktorlarda çıkabiliyor. Böyle bir durumda farklı bir doktara gidebilme hakkım olmalı bunun için 10 gün beklemek çok mantıksız” şeklinde konuştu.

DOĞRU KARAR
Bu uygulamanın vatandaşın yararına olacağını düşündüğünü söyleyen Yakup Eker ise “Böyle bir uygulamayı gündeme getirmekle doğru bir karar almışlar. Bazı insanlar doktor doktor geziyor bir sürü ilaç kullanıyor. Bu uygulama sayesinde bunun önüne geçilebilir. Zaten bir doktora gidip muayene olduğunuzda kaç kere başka doktora da gideyim deriz ki” diye konuştu.

Mihriban KOÇAKER