Sağlıkta "Fizik" farkı

Sağlıkta "Fizik" farkı
Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi, 16 aylık geçmişi olmasına rağmen İstanbul ve Ankara'daki bölge rehabilitasyon hastanelerine hizmetleriyle fark atarken, sosyal devlet anlayışının da güzel bir örneğini sergiliyor.

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi, sürekli hastaneye gelerek fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti görmesi gereken hastalar için hastanenin döner sermayesinden ayırdığı pay ile aldığı araçla, ücretsiz servise başladı. Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doktor Cevdet Aydın, 40 yatak kapasiteli hastanenin büyük bir gelişim içerisinde olduğunu söyledi. Aydın, rehabilitasyon anlamında Samsun'un örnek kurumları arasında yer aldıklarını belirterek, "Samsun'da, 16 aydır bölgeye hitap eden bir hizmet var. Biz 40 yatak ile başlattık. Kısacası hastanemizle ilgili, çocuk doğdu, büyüdü ve belli bir yaşa geldi, şu an yetiştirmeye çalışıyoruz. Herşey iyi de gidiyor. Amacımız tam teşekküllü bir rehabilitasyon merkezi olmak ve 200 yataklı bir hastane konumuna erişip, bölgeye hitap eden, hidroterapi sistemi de bulunan bir yer olmak. Biz, sadece Samsun değil bölgeye hitap ediyoruz. Rehabilitasyon Türkiye'de, İstanbul ve Ankara haricinde pratikte yok. Biz, bunu aşmaya çalışıyoruz. İstanbul ve Ankara'da hala iki üç yıl sonrasına randrevu veriliyor hastalara" dedi.


HASTAYA EN AZ İKİ SAAT AYIRIYORUZ
Doktor kalitesi, hizmet anlayışı ve teknik donanım açısından çok iyi bir noktada olduklarının altını çizen Şahin, şöyle konuştu: "Hekimlerimiz işlerini çok iyi bir şekilde yapıyor. Hastalarıyla özel olarak ilgileniyorlar. Normalde, İstanbul ve Ankara'da hastaya 45 dakika zaman ayrılırken, bizler, en az iki saatimizi ayırıyoruz. Bunun sonucunda da güzel veriler elde ediyoruz. Örneğin üç ay tedavi gören bir hastamız yürümeye başladı, işin en güzel yanı da bu zaten. Ankara'dan gelen fizyoterapistler bile bizim çalışmamızı ve kapasitemizi görünce çok şaşırdılar"


HEKİMLERİMİZ TECRÜBELİ VE GÜLER YÜZLÜ
Hastanede 10 fizyoterapist ile hizmet verdiklerini ifade eden Şahin, diğer yardımcı sağlık memurlarının da Sağlık Bakanlığı tarafından eğitildiğini ve fizyoterapistlerin üzerinden yükü aldıklarını kaydetti. Şahin, "Teknik kapasite olarak, dumumumuz çok iyi. Tedavi salonlarımız birinci sınıf cihazlarla donatılmış durumda. Eksik malzememiz yok. Kapasiteyi artırınca ilave yapacağız. Hekimlerimiz de tamam. Herkes hasta kabulünde. Fizyoterapistlerimizi de tamamladık. 10 kişi ile yola devam ediyoruz. Fizyoterapistlerimizi rehabilitasyona kaydırarak, onlardan daha iyi bir şekilde faydalanmayı düşünüyoruz. Fıtık ve kireçlenme tedavisi için de hemşire ve sağlık memurlarımızı Ankara'ya, Sağlık Bakanlığı'na gönderdik. Eğitimlerini tamamladıktan sonra bu tip vakalarla onlar ilgilenecekler. Bu da bizim fizyoterapistlerimizin çok daha önemli hastalıkların tedavisinde, mesleklerinin hakkını verebilecekleri, rehabilitasyona yönlendireceğiz. Böylece rehabilitasyona ve hastaya daha fazla zaman ayıracağız. Dört fizyoterapist daha talep ettik" diye konuştu.


TEK SIKINTIMIZ SALON
Hastanenin tek sıkıntısının solan eksikliği olduğunu vurgulayan Şahin, bu durumun da hastanenin yanındaki lisenin boşaltılmasıyla çözüleceğini söyledi. Şahin, "Tek sıkıntımız salonların genişletilmesi, mekan sıkıntısı. Yandaki okulun çıkma ihtimali var. Orayı rehabilitasyon salonu yapmayı planlıyoruz. Havuz sistemi kurmak istiyoruz. Hidroterapi yapmayı planlıyoruz. Maliyeti de çok düşük. Onu bir şekliyle çözeceğiz" dedi. Şahin ayrıca, özel hastanelerin de fizik tedavi hizmeti vermesinin kendileri açısından fayda sağladığını ve hasta yükünü hafiflettiklerini kaydetti.


ÜCRETSİZ HASTA SERVİSİ
Ayrıca hastanede, temmuz ayı ortalarından itibaren ücretsiz servis hizmeti de başlattıklarını söyleyen Şahin, ayakta tedavi görmesi gereken hastaları evlerinden alarak hastaneye getirdiklerini ve geriye götürdüklerini ifade etti. Şahin, şunları söyledi: "Ayakta fizik tedavi ve rehabilitasyon gören hastalarımızın, hastanemize gelişinde kolaylık sağlamak için araç tahsis ettik. Bu aracın masraflarını ise hastanemizin döner sermayesinden karşıladık. ortalama hastamız bu servisden faydalanmaktadır. Hastalardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ayrıca, hastanemizdeki randevu sistemimiz de geliştirilmiştir. SMS, internet ve telefon aracılığıyla randevu alınabilmektedir"

Miraç Öztürk