Sağlıkta "tamgün" tedirginliği
Hem kamu hem özelde çalışan 23 bin doktoru ilgilendiren "Tamgün" düzenlemesi sağlık sektöründe en çok konuşulan konuyu oluşturmaya başladı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Hekim maaşları 5 bin 500 YTL'ye çıktı, hem kamu hem özelde çalışmasına izin vermeyiz" derken tıp dünyası, "Hekim maaşları arttırılmazsa kamuda çalışacak doktor bulunmaz" iddialarını ortaya atmaya başladı.
Yaklaşık 100 bin doktoru bulunan Türkiye'de bu doktorların 60 bininin kamuda çalıştığı ve bunlardan yüzde 38'inin aynı zamanda özel sektörde görev yaptığı öğrenildi. Bu kesimin tercih yapmasını isteyen Bakanlık, tek maddelik bir düzenlemeyle sonuca gidiyor. Her iki adreste çalışarak gelirinden vazgeçmek istemeyen 23 bin doktora tercih için de 6 ay süre tanındı.
Özelde de çalışan doktorların kamu hastanelerine gelen hastaları yönlendirdiği iddiaları ayyuka çıkarken, Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı M. Emin Dinççağ, "Zam yapılmazsa yakında kamuda çalışacak doktor kalmaz" dedi. Dinççağ, "Ancak, tamgün çalışma uygulaması kamudan özele hasta çalındığı iddialarını da bitirir. Bu da sevindiricidir" diye konuştu.
Samsun'da ilçelerle birlikte muayenehane işleten bine yakın doktor olduğunu açıklayan Dinççağ, "Şu bir gerçek ki bir Vali 4 yıl okuyoruk vali olabiliyor. Doktor ise 6, OMÜ gibi bazı üniversitelerde 7 yıl tıp, 4 yıl da ihtisaslaşmak için okumak zorunda. Aldıkları para ise banka memurundan az. Bir uzmanın nöbet parası 15-20 YTL. Ücretlerde iyileştirme yapılmazsa kamuda doktor kalmaz" iddiasında bulundu.
Buna benzer uygulamanın 1976 yılında da çıktığını ve kamuda doktor kalmadığını ileri süren Dinççağ, tamgün uygulamasında sahte hekimlere verilecek para ve hapis cezalarının ise sevindirici olduğunu sözlerine ekledi.
Berat Gonca