Sahura kalkmadan olmaz
Oruç tutanların Ramazan ayında günlük beslenme şekillerini ve öğün sayısını değiştirdiklerini anlatan Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Bu dönemde 3 ana öğün 2 öğüne indirilmektedir. Özellikle hamur işi, tatlı, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketimi artmaktadır. Oysa oruç tutarken, sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleriyle yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır" dedi.
SAHURDA NE YENİLMELİ?
Sahur öğününün ağır yemeklerden oluşması halinde, metabolizma hızı gece düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riskinin arttığına işaret eden Kasapoğlu, "Bu nedenle, sahura mutlaka kalkılarak, süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve kuru baklagillerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir" diye konuştu.
"AĞIR YEMEKLERDEN UZAK DURUN"
Oruç tutan vatandaşlara sağlıklı beslenme için önerilerde bulunan Kasapoğlu, "Ramazan ayı süresince yeterli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli. Oruç tutanların sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Gün içersinde aşırı acıkanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmeleri, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerle unlu gıdalardan uzak durmaları gerekir. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı, oruç açıldıktan 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salata ile devam edilmelidir" şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.